Skip to main content

Συμφωνία Ιταλίας - Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2019

Η συμφωνία προβλέπει εξοικονόμηση 10,25 δισεκ. ευρώ. «Αποφύγαμε τη διαδικασία των κυρώσεων» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Η ιταλική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Η συμφωνία προβλέπει εξοικονόμηση 10,25 δισεκ. ευρώ, εν μέρει λόγω της «μετάθεσης της εφαρμογής δύο σημαντικών μέτρων» της ιταλικής κυβέρνησης: της μεταρρύθμισης των συντάξεων και του εισοδήματος του πολίτη, ενός κατώτατου εισοδήματος για τους πιο φτωχούς», είπε ο Ντομπρόβσκις.

Η λύση αυτή «δεν είναι ιδανική, αλλά επιτρέπει να αποφευχθεί σε αυτό το στάδιο μια διαδικασία για υπερβολικό έλλειμμα», πρόσθεσε.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 2,04% του ΑΕΠ --έναντι 2,4% αρχικά-- με την ανάπτυξη να αναμένεται στο 1% το 2019 έναντι 1,5% προηγουμένως.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, με παρέμβασή του στην γερουσία της Ρώμης, αναφέρθηκε στην επίτευξη συμφωνίας τονίζοντας τα εξής: «Αποφύγαμε την διαδικασία κυρώσεων, αλλά δεν ενδώσαμε σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του προϋπολογισμού, διαφυλάξαμε τον όλο σχεδιασμό του. Με την υποστήριξη των αντιπροέδρων της κυβέρνησης και του υπουργού οικονομικών Τζοβάνι Τρία, παρενέβην για να ξαναβρεθεί το νήμα του διαλόγου και να μην πληγεί η μεταρρυθμιστική μας δράση», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Εργαστήκαμε με την μέγιστη δυνατή αποφασιστικότητα για να αποφευχθεί η διαδικασία επιβολής κυρώσεων», υπογράμμισε ο Κόντε. Επαναλαμβάνοντας ότι « η κυβερνητική συμμαχία δεν έκανε πίσω σε ό,τι αφορά τους στόχους που οι ιταλοί υπέδειξαν ως πρωτεύουσας σημασίας, με την ψήφο τους στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Μαρτίου».

Οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενταχθούν σε συνολική τροπολογία στο προϋπολογισμό, η οποία θα ψηφιστεί από την γερουσία της Ρώμης τις αμέσως επόμενες ημέρες.