Skip to main content

Τι θα δούμε φέτος στο επετειακό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Τα αφιερώματα, οι εκθέσεις και τα νέα τμήματα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που γιορτάζει με μια επετειακή διοργάνωση τα 60 του χρόνια.

Με νέα τμήματα, βραβεία και ενότητες έρχεται φέτος το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε μια επετειακή, εορταστική διοργάνωση λόγω της συμπλήρωσης των 60 χρόνων του. 

To ΦΚΘ που ξεκινά στις 31 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 10 Νοεμβρίου φιλοξενεί φέτος δεκάδες ταινίες, κάποιες εκ των οποίων κάνουν την πρώτη τους προβολή στη Θεσσαλονίκη. 

«Το Φεστιβάλ γίνεται 60 χρονών και όμως είναι νέο», σημείωσε η διευθύντρια του ΦΚΘ, Ελίζ Ζαλαντό, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου που που πραγματοποιήθηκε στο Ολύμπιον. 

Οι αλλαγές ξεκινούν ήδη από τις αίθουσες προβολής καθώς σε αυτές προστίθεται ο κινηματογράφος «Μακεδονικό». Στο διεθνές πρόγραμμα προστίθεται ένα νέο διαγωνιστικό τμήμα το «Meet the Neighbors», με 10 ταινίες απο την ευρύτερη γειτονιά της Θεσσαλονίκης που καλύπτει τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Μεταξύ των δέκα αυτών ταινιών περιλαμβάνονται και δύο ελληνικές. Στις νέες προσθήκες του Φεστιβάλ συμπεριλαμβάνονται και τα δύο νέα βραβεία που θα αποδοθούν: το Mermaid που απονέμεται στην καλύτερη ταινία που αφορά την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ και δόθηκε πέρσι πιλοτικά για πρώτη φορά και ένα ακόμα βραβείο που απονέμεται στην ταινία που προωθεί τη σύνδεση του κινηματογράφου με τις άλλες τέχνες.

Ακόμα, το Φεστιβάλ έχει γεμίσει καταστήματα, στάσεις λεωφορείων και άλλα σημεία της πόλης με 120 φωτογραφίες που απαθανατίζουν μεγάλες στιγμές από την ιστορία του μεγάλου αυτού καλλιτεχνικού θεσμού. 

Στήριξη σε νέους Έλληνες κινηματογραφιστές

Περισσότερο από ποτέ, το Φεστιβάλ στρέφει φέτος την προσοχή του στη στήριξη των νέων Ελλήνων σκηνοθετών καθώς φέτος και για τα επόμενα τρία χρόνια θα δίνει 3.000 ευρώ σε νέους σκηνοθέτες που η πρώτη ή η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία προβάλλεται σε ένα από 13 μεγάλα διεθνή φεστιβάλ. Στο ίδιο πνεύμα, στο τμήμα Agora θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά η δράση «Meet the future» κατά την οποία δημιουργοί που έχουν ταξιδέψει με μικρού μήκους ταινίες στα 13 μεγαλύτερα διεθνή Φεστιβάλ, θα έρθουν στο 60ό για να παρουσιάσουν τα επόμενα σχέδιά τους.

Φετινός ambassador της Αγοράς θα είναι ο ηθοποιός Γιώργος Πυρπασόπουλος που θα φέρει σε επαφή τους διεθνείς επαγγελματίες του χώρου με την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα, ενώ θα παρουσιάσει την τελετή απονομής των βραβείων της Αγοράς του 60ού ΦΚΘ.

Η φετινή ταινία έναρξης θα είναι το αφοπλιστικά αληθινό φιλμ Ιστορία Γάμου του Νόα Μπόμπα ενώ ταινία λήξης το συγκινητικό Τζότζο (Jojo Rabbit) του Νεοζηλανδού Τάικα Γουατίτι.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Πέραν του Meet the Neighbors, στο διεθνές πρόγραμμα περιλαμβάνονται:
- Το διεθνές διαγωνιστικό, με 14 ταινίες, γύρω από τη θεματική Overview Effect
- Το Διαγωνιστικό τμήμα ταινιών VR/Virtual Reality όπου συμμετέχουν φέτος 8 ταινίες.
- Το πρωτοποριακό κινηματογράφο στο τμήμα Out of Competition και στους Ανοιχτούς Ορίζοντες.
- Οι καλύτερες βαλκανικές ταινίες στις Ματιές στα Βαλκάνια.
- Οι Ειδικές Προβολές.
- Οι ριζοσπαστικές ταινίες στο >>Film Forward.
- Οι μεταμεσονύχτιες προβολές στη ζώνη ’Round Midnight.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Το 60ό ΦΚΘ υποδέχεται 26 μεγάλου μήκους και 17 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες:
- 17 ταινίες σε πρώτη προβολή
- 5 ταινίες που βραβεύτηκαν στο πρώτο Φεστιβάλ, το 1960.
- 2 ταινίες από δημιουργούς που έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή.
- 2 ταινίες στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα»
- 1 ταινία που έχει ήδη κάνει πρεμιέρα στην ενότητα «Μια δεύτερη ματιά»
Θα προβληθούν επίσης, οι βραβευμένες 16 μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 42ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. 

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ


Το Φεστιβάλ:

- υποδέχεται τον «Πάπα του Trash», τον αμερικανό σκηνοθέτη και συγγραφέα, Τζον Γουότερς. Ο Γουότερς θα τιμηθεί με τον Χρυσό Αλέξανδρο για την προσφορά του στον κινηματογράφο ενώ θα πραγματοποιήσει ένα masterclass αλλά και ένα εργαστήρια για σκηνοθέτες. 
- συνομιλεί με τον ανατρεπτικό καταλανό σκηνοθέτη Αλμπέρτ Σέρα, που επίσης θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.
- ανακαλύπτει  την κοινωνική ματιά της αγγλίδας δημιουργού Τζοάνα Χογκ που θα παρουσιάσει το έργο της στη Θεσσαλονίκη.
- γνωρίζει το πρωτοποριακό σινεμά του Γκρέγκορι Μαρκόπουλος και του Ρόμπερτ Μπίβερς, μέσα από ένα αφιέρωμα με σπάνιες ταινίες.
- θυμάται ταινίες από την πιο παρεξηγημένη δεκαετία. Ο The Boy βουτά στα 80s και επιλέγει 10 ταινίες γεμάτες τρόμο, τρυφερότητα και χιούμορ για το αφιέρωμα «Μεγαλώνοντας στα ’80s».
- διοργανώνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον αναρχικό του γιουγκοσλαβικού σινεμά, Ντούσαν Μακαβέγιεφ.
- βλέπει ταινίες που κατεδαφίζουν κάθε νοοτροπία που υψώνει φραγμούς και τείχη ανάμεσα στους ανθρώπους στο αφιέρωμα «Διαφορετικοί αλλά ίδιοι».

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

- Ανακαλύπτουμε τον άγνωστο εικαστικό Νίκο Κούνδουρο σε μια μεγάλη έκθεση. Στην έκθεση περιλαμβάνονται ζωγραφικά έργα, ελαιογραφίες, σκίτσα, κοστούμια, μάσκες, επιστολές, ημερολόγια, σημειώσεις και προσωπικά αντικείμενα.

- Παρουσιάζουμε, επίσης, την πρωτότυπη έκθεση «Overview Effect - Encountering the Cosmos» με έργα νέων ελλήνων καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από τις 14 ταινίες του Διαγωνιστικού.

- Γιορτάζουμε τα 60 χρόνια του Φεστιβάλ με μία έκθεση στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που θα διατρέχει όλες τις δεκαετίες, τις στιγμές, τους ανθρώπους και τις τάσεις που καθόρισαν την πορεία και την εξέλιξή του.

- Θυμόμαστε αστέρες, κόκκινα χαλιά, πηγαδάκια, παρέες, ιστορικά σημεία του Φεστιβάλ. Συνολικά, 120 φωτογραφίες θα εκτεθούν σε καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ της Θεσσαλονίκης μέσα από τη δράση «Βρες το Φεστιβάλ».

ΚΟΜΙΚ

Για τα 60 του χρόνια, το Φεστιβάλ δημιούργησε το… ΦΕΣΤΙΒΑΛ, ένα κόμικ για όλα αυτά που συνθέτουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια ερωτική ιστορία μεταξύ μιας κριτικού κινηματογράφου και σκηνοθέτη.