Skip to main content

Επέτειος 70 χρόνων για το ΝΑΤΟ

Ο αμερικανικός αιώνας φτάνει στο τέλος του, ο κινεζικός μόλις ξεκινά, γράφει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau.

Κεντρική θέση στα ρεπορτάζ και σχόλια του γερμανικού τύπου έχει η επέτειος για τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, τριακοστό μέλος της οποίας θα γίνει προσεχώς και η Βόρεια Μακεδονία.

Ενδεικτικά για τον ρόλο του ΝΑΤΟ όλα τα προηγούμενα χρόνια, τη δύσκολη σχέση με τη Ρωσία αλλά και τις νέες προκλήσεις η Frankfurter Rundschau αναφέρει: «H Ρωσία είναι επιθετική, αλλά δεν είναι πλέον μεγάλη δύναμη και δεν θα ξαναγίνει ποτέ. Η Κίνα από την άλλη εξελίσσεται σε έναν νέο γίγαντα. Αυτή η υπερδύναμη σε αντίθεση με τη Ρωσία είναι οικονομικά επιτυχημένη, αλλά δεν στηρίζεται, όπως ούτε και η Ρωσία, στις θεμελιώδεις αξίες του ΝΑΤΟ, δηλαδή τη συλλογική άμυνα και τη διάδοση της δημοκρατίας. Ο αμερικανικός αιώνας φτάνει στο τέλος του, ο κινεζικός μόλις ξεκινά. Για τον λόγο αυτό το ΝΑΤΟ πρέπει να επινοήσει μια νέα στρατηγική, ώστε να έχει λόγο ύπαρξης και τα επόμενα 70 χρόνια».

Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: Deutsche Welle