Skip to main content

Εξώδικο των γονέων των σχολείων της Κλεάνθους στον δήμο Θεσσαλονίκης

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν δηλώνουν γονείς και εκπαιδευτικοί των σχολείων της Κλεάνθους στην Κ.Τούμπα.

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους δηλώνουν γονείς και εκπαιδευτικοί από το σχολικό συγκρότημα της Κλεάνθους, στην Κ. Τούμπα, προκειμένου να μην διαλυθούν τα τρία σχολεία (2ο και 4ο Γυμνάσιο και 20 ΓΕΛ), λόγω των εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης.

Αύριο στις 11.00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση στο δημαρχείο μεταξύ των εκπαιδευτικών, των Συλλόγων Γονέων των τριών σχολείων (2ο και 4ο Γυμνάσιο και 20 ΓΕΛ), των αντιδημάρχων Παιδείας Δήμητρας Ακριτίδου και Μάκη Κυριζίδη και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Την ώρα της νέας συνάντησης έξω από το δημαρχείο θα βρίσκονται και πάλι μαθητές και γονείς για να διαδηλώσουν κατά της διάλυσης των σχολείων τους, όταν θα ξεκινήσει το έργο ενεργειακής αναβάθμισης.

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Σε αυτή η ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας ξεκαθαρίζει ότι είναι απολύτως σύμφωνη με την πρόταση των γονέων για παραμονή των σχολικών μονάδων στο χώρο τους με ταυτόχρονη εκτέλεση των εργασιών, με την προϋπόθεση, όμως, ότι «αυτό είναι τεχνικά εφικτό και δεν εγκυμονεί κινδύνους ατυχημάτων για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων». Σημειώνεται ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε καλέσει την ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας να καταθέσει πρόταση όπου θα δηλώνεται σε ποια σχολεία θα μπορούν να μεταφερθούν οι μαθητές από το 2ο και το 4ο Γυμνάσιο και το 20ο ΓΕΛ, όταν θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.

Διαβάστε: Πού θα μεταφερθούν οι μαθητές από το σχολικό συγκρότημα της Κλεάνθους

Σήμερα, εκπαιδευτικοί από την Δ΄ ΕΛΜΕ και εκπρόσωποι των τριών Συλλόγων Γονέων και Κηδεμονων έδωσαν συνέντευξη Τύπου επιμένοντας στην αρχική τους πρόταση για υλοποίηση των εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης αλλά με τα σχολεία σε λειτουργία. Ξεκαθάρισαν παράλληλα πως αν δεν δικαιωθούν θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Ο πρόεδρος της Δ’ ΕΛΜΕ, Τάσος Σαρδέλης, χαρακτήρισε απαράδεκτη την πρόταση της διοίκησης του δήμου για μεταφορά των μαθητών σε άλλα σχολικά κτήρια. Όπως ανέφερε, δεν υπάρχουν χώροι και αίθουσες για τη στέγασή τους στα άλλα σχολεία. «Τα παιδιά δεν είναι γράμματα να τα βάζετε σε θυρίδες», σημείωσε.

Η πρόεδρος του συλλόγου γονέων του 20ου γυμνασίου, Ορσαλία Συντελή ξεκαθάρισε ότι το έργο που σχεδιάζεται είναι σημαντικό. Ωστόσο, επανέλαβε την πρότασή τους για τροποποίηση της μελέτης, ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί με τα σχολεία να λειτουργούν στο χώρο τους. Η κ. Συντελή παρουσίασε παραδείγματα από ανάλογες εργασίες που έγιναν σε άλλες περιοχές χωρίς να κλείσουν τα σχολεία. «Δεν έχουν λάβει υπόψιν τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι μαθητές, οι οποίοι, εξαιτίας της έλλειψης μέσων μαζικής μεταφοράς, θα είναι αναγκασμένοι να περπατούν έως και 3 χλμ για να πάνε στο σχολείο», υπογράμμισε.

Η κ. Συντέλη ανακοίνωσε ότι οι Σύλλογοι Γονέων απέστειλαν χθες εξώδικο προς τον δήμο, ζητώντας να αλλάξει την ημερομηνία ανοίγματος των προσφορών για την ανάδειξη του αναδόχου που θα προχωρήσει το έργο.

«Οι γονείς έχουν γίνει μπαλάκι ανάμεσα στον δήμο και στην περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης. Τα πολιτικά τους παιχνίδια δεν μας ενδιαφέρουν. Το αποφασίζουμε και διατάσσουμε να το κόψουν», τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος του συλλόγου γονέων του 2ου γυμνασίου, Αναστασία Λάτσα.

Για αιφνιδιαστική ενέργεια από την πλευρά του δήμου μίλησε ο διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Τούμπας Δημήτρης Χρυσανίδης, μιλώντας για καχυποψία και έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον δήμο. «Περίπου 3.000 άτομα, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και οι οικογένειές τους, θα επηρεαστούν από την ενέργεια αυτή του δήμου», υπογράμμισε.

Αύριο, η Δ’ ΕΛΜΕ έχει προκηρύξει στάση εργασίας από 11.00 έως 14.00 προκειμένου να παρευρεθούν όσοι επιθυμούν στην αυριανή συνάντηση.