Skip to main content

Επί ποδός οι αρχές του Έβρου για αφθώδη πυρετό

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες του νομού Έβρου, μετά την ταυτοποίηση των κρουσμάτων αφθώδη πυρετού στη νότια Βουλγαρία.
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες του νομού Έβρου, μετά την ταυτοποίηση των κρουσμάτων αφθώδη πυρετού στη νότια Βουλγαρία. Ήδη έχουν τεθεί σε επαγρύπνηση οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του νομού, οι οποίες ενημέρωσαν τους κτηνοτρόφους, ενώ θωρακίστηκαν οι πύλες εισόδου, στα τελωνεία Ορμενίου και Καστανεών με σημεία απολύμανσης των οχημάτων.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου Σπυρίδων Τσαϊρίδη, οι υπηρεσίες προχώρησαν σε αιμοληψίες και ελέγχους, ώστε να διαπιστωθεί αν η ασθένεια έχει ήδη μπει στην Ελλάδα και έχει νοσήσει τα ζώα. Όπως τονίζει ο κ. Τσαϊρίδης, από τον αφθώδη πυρετό δεν κινδυνεύουν οι πολίτες, έστω και αν καταναλώσουν κρέας από ζώο που έχει νοσήσει. Ωστόσο τα μέτρα λαμβάνονται για την αποτροπή μετάδοσης του ιού στη χώρα μας.

Μέχρι στιγμής με εντολή της κρατικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Βουλγαρίας, έχουν θανατωθεί 500 ζώα στη γειτονική χώρα, μετά τον εντοπισμό 37 κρουσμάτων αφθώδους πυρετού, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.