Skip to main content

Επιβολή κυρώσεων σε λιμάνια της Λιβύης

Σε εφαρμογή τέθηκαν σήμερα οι κυρώσεις σε βάρος έξι οργανισμών λιμένων της Λιβύης που ελέγχονται από το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι μετά τη δημοσίευσή τους στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωση

Σε εφαρμογή τέθηκαν σήμερα οι κυρώσεις σε βάρος έξι οργανισμών λιμένων της Λιβύης που ελέγχονται από το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι μετά τη δημοσίευσή τους στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για τα λιμάνια της Τρίπολης, της Ζουάρα, της Ζαουίγια, της αλ Χομς, της Ρας Λανούφ και της Μπρέγκα. Η απόφαση επιβολής κυρώσεων στα έξι λιμάνια είχε αποφασιστεί την Τρίτη από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πλέον μπορεί να αρχίσει να εφαρμόζεται μετά την δημοσίευση της στην επίσημη Εφημερίδα της.

Εν τω μεταξύ, η Σουηδία ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να συμμετέχει στις επιχειρήσεις υπό την διεύθυνση του NATO στη Λιβύη και να συνεισφέρει μαχητικά αεροσκάφη στις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις αναγνώρισης.

«Είναι αναγκαίο να διατηρήσουμε τη στρατιωτική πίεση (στο λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι) ώστε να επιταχυνθεί η πολιτική αλλαγή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ μετά τις συναντήσεις του με στελέχη δυο κομμάτων της αντιπολίτευσης από τα οποία εξασφάλισε στήριξη.

Η Σουηδία, η οποία δεν είναι χώρα-μέλος του NATO, συνεισφέρει οκτώ μαχητικά τύπου JAS Gripen τα οποία συμμετέχουν στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η σουηδική αποστολή, που δεν προβλέπει τη χρήση των αεροσκαφών για την πραγματοποίηση επιθέσεων στο έδαφος, ήταν προγραμματισμένο να λήξει στις 22 Ιουνίου. Συμφωνήθηκε ωστόσο να αποσυρθούν τα τρία αεροσκάφη και τα υπόλοιπα πέντε να συνεχίσουν την αποστολή.