Skip to main content

Επιχειρηματίας από τη λίστα Λαγκάρντ έδωσε 500.000 ευρώ

Γυναίκα επιχειρηματίας το όνομα της οποίας περιελαμβανόταν στην περιβόητη λίστα, προσήλθε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και κατέβαλε 500.000 ευρώ

Εξελίξεις δρομολόγησε στην Ελλάδα η κατάθεση του πρώην στελέχους τεχνικών υπηρεσιών της HSBC Ερβέ Φαλτσιανί για τη λίστα Λαγκάρντ.

Γυναίκα επιχειρηματίας το όνομα της οποίας περιελαμβανόταν στην περιβόητη λίστα, προσήλθε χθές στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και κατέβαλε 500.000 ευρώ στα δημόσια ταμεία. Πρόκειται για το ποσό που καταλογίζεται ως φόρος από αδήλωτα εισοδήματα που φέρεται να εντοπίστηκαν μέσω των στοιχείων της λίστας Λαγκάρντ.

Η εν λόγω επιχειρηματίας προχώρησε σε αυτή την κίνηση, δύο ημέρες μετά την σχεδόν 10ωρη κατάθεση Φαλτσιανί στο Παρίσι ενώπιον τεσσάρων εισαγγελέων με επικεφαλής τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο και ζήτησε αυτοβούλως να εξοφλήσει ολόκληρο το ποσό.

Η επιχειρηματίας αναφέρεται στον φάκελο με καταγγελίες περί εγκληματικής οργάνωσης, που διευκόλυνε σε διακίνηση και απόκρυψη παράνομων χρημάτων, στοιχεία που αποτέλεσαν την αιτία για την πρόσφατη κατάθεση σε κλιμάκιο εισαγγελέων του πρώην στελέχους τεχνικών υπηρεσιών της HSBC Ερβέ Φαλτσιανί.

Το όνομα του συγκεκριμένου προσώπου περιλαμβάνεται στην λίστα καταθετών της HSBC στην Ελβετία, που προέρχεται από το σύνολο του υλικού που υπέκλεψε από την άλλοτε εργοδότρια του τράπεζα ο Ερβέ Φαλτσιανί.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη επιχειρηματίας φέρεται και ως ένας από εκείνους που καταγγέλλονται πως έκαναν χρήση των διευκολύνσεων που, κατά τις καταγγελίες, παρείχε η ερευνώμενη «εγκληματική οργάνωση» σε όσους ενδιαφέρονταν να φοροδιαφύγουν και να αποκρύψουν παράνομα χρηματικά ποσά.

Η επιχειρηματίας, που επισκέφθηκε την Εισαγγελία, είχε κληθεί από τους εισαγγελείς που ερευνούν τώρα την υπόθεση «εγκληματική οργάνωση» σε εξηγήσεις ως ύποπτη για το αδίκημα της φοροδιαφυγής.

Φέρεται, μάλιστα, αρχικά να είχε ζητήσει προθεσμία για τις εξηγήσεις του, πλην όμως και μετά από συζήτηση με τους εισαγγελικούς λειτουργούς για την δυνατότητα ακαταδίωκτου σε περίπτωση επιστροφής χρημάτων, επανήλθε στην Εισαγγελία μετά την δημοσιότητα που έλαβε η υπόθεση με αφορμή την κατάθεση Φαλτσιανί. Η επιχειρηματίας στοχεύει με την κίνηση αυτή να πετύχει τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου που προβλέπουν ότι αν επιστρέψει τα χρήματα δεν διώκεται.