Skip to main content

Επιχειρηματίες Θεσσαλονίκης: Μέτρα ενίσχυσης και για εστίαση-ψυχαγωγία

Η Συντονιστική Επιτροπή Επιχειρήσεων του κλάδου Εστίασης και Ψυχαγωγίας ανατολικής Θεσσαλονίκης ζητεί να ενταχθεί ο κλάδος στα μέτρα προστασίας.

συμπεριληφθούν στα μέτρα ενίσχυσης οι επιχειρήσεις της εστίασης και της ψυχαγωγίας ζητεί από την κυβέρνηση η Συντονιστική Επιτροπή Επιχειρήσεων του κλάδου Ανατολικής Θεσσαλονίκης, τονίζοντας πως «η ώρα του μεγάλου κραχ στην Εστίαση και Ψυχαγωγία πλησιάζει και οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες θα είναι τεράστιες».

Η Επιτροπή αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση πως στην πλειοψηφία τους οι επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας δεν περιλήφθηκαν στα μέτρα προστασίας, ενώ επισημαίνεται πως το όριο των 5 εργαζόμενων ως προϋπόθεση για την απόδοση του επιδόματος των 800 ευρώ, «όχι μόνο δεν εξισορροπεί στο ελάχιστο τη ζημία μας αλλά για χιλιάδες επιχειρήσεις και οικογένειες είναι πολύ περισσότερο καταδικαστικό ακόμα και από τον ίδιο τον κορωνοϊό».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Επιτροπής:

Οι προσοδοφόρες για το Ελληνικό Δημόσιο και για άλλους Φορείς επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας, που υποχρεώθηκαν σε κλείσιμο, αφέθηκαν στην τύχη τους να βουλιάξουν, αφού στην πλειοψηφία τους δεν περιλήφθηκαν στα μέτρα προστασίας.

Ούτως ή άλλως ανέκαθεν ο κλάδος της Εστίασης και της Ψυχαγωγίας επωμίζεται σημαντικό βάρος από τις εκάστοτε επιβαλλόμενες δημοσιονομικού χαρακτήρα επιβαρύνσεις, τις αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και τις εισφορές προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προστιθεμένων επιπλέον και των κλαδικών υποχρεωτικών συνδρομών σε Οργανισμούς και Εταιρίες Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων. Η δε εμφάνιση της πανδημίας από τον κορωνοϊό, που είχε ως αποτέλεσμα την υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων μας, μάς οδηγεί πλέον σε απόγνωση και θα μας οδηγήσει τελικά και σε οριστικό κλείσιμο.

Πιστεύουμε ότι η Κυβέρνηση, με την ΠΝΠ που έθεσε σε ισχύ, θα έπρεπε να στηρίζει έμπρακτα και όχι να καταδικάζει σε αργό θάνατο τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες της Εστίασης και της Ψυχαγωγίας. Και αυτό, γιατί ο κλάδος μας, την επόμενη μέρα από αυτή την δύσκολη περίοδο, θα είναι αυτός που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ανασυγκρότηση της οικονομίας και του τουρισμού, αφού κατά μέσο όρο κάθε χρόνο 33 εκατομμύρια τουρίστες αφήνουν στα ταμεία της Ελλάδας 12,5 δισ. Ευρώ, από τα οποία ένα μεγάλο μέρος καταναλώνεται στα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας.

Δυστυχώς, όμως, το όριο των 5 εργαζόμενων ως προϋπόθεση για την απόδοση του επιδόματος των 800 ευρώ, όχι μόνο δεν εξισορροπεί στο ελάχιστο τη ζημία μας αλλά για χιλιάδες επιχειρήσεις και οικογένειες είναι πολύ περισσότερο καταδικαστικό ακόμα και από τον ίδιο τον κορωνοϊό. Αν μάλιστα, ληφθεί επιπρόσθετα υπόψιν και η καταβολή εκ μέρους μας του 60% του ενοικίου, ενώ τα έσοδα μας είναι μηδενικά αλλά τα λοιπά πάγια έξοδα «τρέχουν», τότε η διαπίστωση αυτή γίνεται ακόμη πιο τραγική. Και είναι προτιμότερο, να μην περιμένουμε την ώρα που θα αποδειχθεί και αληθινή.

Καλούμε άμεσα την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό να συμπεριλάβουν στα μέτρα ενίσχυσης όλο τον κλάδο ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ γιατί η ώρα του μεγάλου κραχ στην Εστίαση και Ψυχαγωγία πλησιάζει και οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες θα είναι τεράστιες.

Ας δουλέψουμε όλοι μαζί για να χτίσουμε μια καλύτερη επόμενη μέρα.