Skip to main content

Επιχειρηματικό άνοιγμα της Βόρειας Ελλάδας στην Προύσα

Σε ποιους τομείς θα επικεντρωθεί η επιχειρηματική αποστολή που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο στην τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας

Τις προοπτικές συνεργασίας στο κομμάτι της βιομηχανίας, των εκθέσεων και του τουρισμού θα αναζητήσουν επιχειρηματίες της βόρειας Ελλάδας που θα επισκεφθούν την Προύσα τον Μάρτιο.

Το παράρτημα Βόρειας Ελλάδας του ελληνοτουρκικού επιμελητηρίου διοργανώνει στις 14-16 Μαρτίου επιχειρηματική αποστολή στην τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι τουλάχιστον 14 εταιρειών-μελών του επιμελητηρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αποστολή θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ηγετικές μεταποιητικές επιχειρήσεις όπως η Alumil, η Isomat και ο Όμιλος Ευθυμιάδη. Οι βορειοελλαδίτες βιομήχανοι θα έχουν επαφές με μέλη του συνδέσμου βιομηχανιών της Προύσας, καθώς και εκπροσώπους επιχειρηματικών και παραγωγικών φορέων της περιοχής. Οι συναντήσεις θα επικεντρωθούν στις προοπτικές συνεργασίας και ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων Θεσσαλονίκης-Προύσας, με αμοιβαία οφέλη για τις οικονομίες και των δύο πόλεων. Η Προύσα αποτελεί την καρδιά της τουρκικής αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς εκεί έχουν τα εργοστάσιά τους η ιταλική FIAT και η γαλλική Renault.

Στην επιχειρηματική αποστολή θα βρεθούν και άνθρωποι της ΔΕΘ-Helexpo, οι οποίοι θα αναζητήσουν ευκαιρίες συνεργειών στο κομμάτι των εμπορικών εκθέσεων. Άλλωστε, το εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο της Προύσας είναι από τα μεγαλύτερα στην Τουρκία.

Στο επίκεντρο των επαφών που θα έχουν οι Έλληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες θα βρεθεί και ο τουρισμός. Συγκεκριμένα, θα βρεθεί στην Προύσα επιχείρηση-μέλος του ελληνοτουρκικού επιμελητηρίου που δραστηριοποιείται στον ιατρικό τουρισμό, ενώ μέρος των συναντήσεων θα αφορά και τον θρησκευτικό τουρισμό.

Σε ό,τι αφορά την προσέλκυση Τούρκων τουριστών, η Θεσσαλονίκη μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο, λόγω της μακραίωνης οθωμανικής παρουσίας στην πόλη, η οποία εξακολουθεί να είναι αποτυπωμένη σε κτήριά της, όπως το Αλκαζάρ (Χαμζά Μπέη Τζαμί), το Γενί Τζαμί, το Μπέη Χαμάμ (ή Λουτρά Παράδεισος), το Γενί Χαμάμ (ή «Αίγλη»), το Πασά Χαμάμ (ή Λουτρά «Φοίνιξ»), το Αλατζά Ιμαρέτ, οι Κήποι του Πασά, καθώς και οι οθωμανικές κρήνες στην Άνω Πόλη. Βέβαια, κορυφαία ατραξιόν για τους Τούρκους τουρίστες είναι η κατοικία του Μουσταφά Κεμάλ, στο σημερινό τουρκικό προξενείο επί της Αγίου Δημητρίου, που κάθε χρόνο δέχεται χιλιάδες επισκέπτες από τη γειτονική χώρα.