Skip to main content

Τι ζητούν οι επιχειρηματίες της Β. Ελλάδας για να αλλάξει το κλίμα

«Εγνατία Point of View»: Τα προβλήματα που ταλανίζουν τις επιχειρήσεις στη Β. Ελλάδα, οι λύσεις που ζητούνται και οι προβλέψεις για την επόμενη μέρα.

του Γιάννη Λέκκα

Κραυγή αγωνίας για στήριξη της επιχειρηματικότητας απευθύνουν οι Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες, σύμφωνα με το εξαμηνιαίο Επιχειρηματικό Βαρόμετρο «Εγνατία Point of View» που παρουσιάζει σήμερα η Voria.gr.

Η υψηλή φορολόγηση των επιχειρήσεων παραμένει το σημαντικότερο αγκάθι στην επιβίωσή τους, συντριπτικά αρνητική είναι η αξιολόγηση της κυβέρνησης σε σχέση με τις πολιτικές της που αφορούν την επιχειρηματικότητα, ενώ πάνω από ένας στους δύο βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες εκτιμά ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα επιδεινωθεί στο επόμενο εξάμηνο.

Παράλληλα, η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων της περιοχής αδυνατεί να προσλάβει νέο προσωπικό, την ώρα που αρνητικό πρόσημο βαίνει η πορεία των εσόδων των επιχειρήσεων τον τελευταίο χρόνο, με κάποιες από αυτές, ωστόσο, να επιδεικνύουν ανθεκτικότητα ή και άνοδο.

Ειδικότερα, τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις (40,6%) της Βόρειας Ελλάδας σημειώνουν κάθοδο στη συνολική πορεία τους σε σχέση με ένα χρόνο πριν, άνοδο παρουσίασε το 25,1%, ενώ σταθερή πορεία επιδεικνύουν μία στις τρεις επιχειρήσεις (33,3%).

Μεγαλύτερη η κάθοδος από την άνοδο

Ένα σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι το εύρος της μείωσης των εσόδων για τις επιχειρήσεις που κινήθηκαν καθοδικά είναι μεγαλύτερο από τις επιχειρήσεις που σημείωσαν άνοδο.

Από τις επιχειρήσεις που βρέθηκαν σε ανοδική τροχιά τον περασμένο χρόνο, το 40% αυτών σημείωσαν άνοδο έως 9%, το 38,2% είδε άνοδο της τάξης από 10 έως 20% και το 21,8% των επιχειρήσεων είδε άνοδο άνω του 20%.

Από την άλλη πλευρά, πάνω από τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις (42,7%) που σημείωσαν κάθοδο είδαν μείωση στα έσοδά τους πάνω από 20%. Το 34,8% των επιχειρήσεων παρουσιάζουν μείωση 10 έως 20%, ενώ κάθοδο έως 9% σημείωσε το 20,2% των επιχειρήσεων.

SOS για την υψηλή φορολογία

Απολύτως ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας είναι τα αποτελέσματα του επόμενου ερωτήματος της έρευνας που αφορά στα προβλήματα των επιχειρήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση «Ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει τη δεδομένη στιγμή η επιχείρησή σας;», πάνω από οχτώ στις δέκα επιχειρήσεις (81,3%) υποδεικνύουν τον υψηλό συντελεστή φορολογίας.

Ακολουθούν οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές (47,5%), η έλλειψη ρευστότητας (35,6%), ο χαμηλός τζίρος (30,6%), το νομοθετικό πλαίσιο (18,7%), η έλλειψη προσφοράς εξειδικευμένης εργασίας (5,5%) και τα οργανωτικά προβλήματα (3,7%).

Ανάλογα είναι τα ευρήματα στο επόμενο ερώτημα, το οποίο έχει να κάνει με τις πρωτοβουλίες που ζητούνται από την κυβέρνηση για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας γενικότερα και στη Βόρεια Ελλάδα ειδικότερα.

Αυτό που ζητούν παραπάνω από επτά στις δέκα επιχειρήσεις (71,2%) είναι τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Ακολουθούν η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (44,7%), το σταθερό φορολογικό πλαίσιο (44,3%), να γίνει η Δημόσια Διοίκηση πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα (33,3%), να υλοποιήσει ειδικά προγράμματα κινήτρων και επιχορήγησης των ιδιωτικών επενδύσεων (27,4%), η επιδότηση εξαγωγών (14,6%) και να ολοκληρώσει τις επενδύσεις στις μεγάλες υποδομές και τα δίκτυα (9,1%).

Πέρα από τις πράξεις που πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση κατά την κρίση των επιχειρήσεων, υπάρχει πεδίο ενεργειών και για την εκάστοτε Περιφέρεια της περιοχής για να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα στην περιοχή.

Η δημοφιλέστερη απάντηση δε παύει να έχει σχέση με την ανάγκη χαμηλότερης φορολόγησης. Πιο συγκεκριμένα, αυτό που ζητούν από την Περιφέρεια πάνω από μία στις δύο επιχειρήσεις (55,7%) είναι να βοηθήσει στη διεκδίκηση από το κράτος χαμηλότερων φόρων/εισφορών. Έπονται το να υποστηρίξει με ειδικά τοπικά επενδυτικά προγράμματα και πρωτοβουλίες τις επιχειρήσεις (47,5%), να διαμορφώσει και να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης (41,6%), να υλοποιήσει έργα υποδομών (28,8%), να διαγνώσει τις ανάγκες σε εξειδικευμένο δυναμικό και να εκπαιδεύσει νέους ανθρώπους της περιοχής για αυτές (18,3%) και τέλος να προβάλλει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τα προϊόντα της τοπικής επιχειρηματικότητας (14,2%).

Οι επιχειρηματίες παλεύουν μόνοι τους

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα του επόμενου ερωτήματος που αφορά την αξιολόγηση «του μέχρι σήμερα έργου της κυβέρνησης σε σχέση με πολιτικές που αφορούν τους επιχειρηματίες» με εννιά στις δέκα επιχειρήσεις (90,9%) να το κρίνουν αρνητικά. Ούτε θετικά, ούτε αρνητικά το αξιολογεί το 8,2%, ενώ μόλις το 0,9% βάζει θετικό πρόσημο στο κυβερνητικό έργο.

Να σημειωθεί στο Πολιτικό Βαρόμετρο «Εγνατία Point of View» για τις τέσσερις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας που παρουσίασε η Voria.gr, το αντίστοιχο ποσοστό αρνητικής αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου στον γενικό πληθυσμό ήταν 76,5%.

Σχετικά καλύτερα κρίνονται τα αποτελέσματα του έργου των τεσσάρων Περιφερειών, διατηρώντας όμως την αρνητική αξιολόγηση των επιχειρηματιών. Πιο συγκεκριμένα, αρνητικά κρίνει το έργο της Περιφέρειας του το 58,4% των επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα, ούτε θετικά, ούτε αρνητικά το αξιολογεί το 32% και μόλις το 2,3% το κρίνει θετικά.

Αδυναμία νέων προσλήψεων

Σχεδόν επτά στις δέκα επιχειρήσεις (68,9%) δηλώνουν αδυναμία νέων προσλήψεων μέσα στο επόμενο εξάμηνο, ενώ το 31,1% δηλώνει την πρόθεση να προβεί σε νέες προσλήψεις προσωπικού.

Το νέο προσωπικό των επιχειρήσεων που εκφράζουν την πρόθεση να κάνουν προσλήψεις, θα αφορά διοικητική/λογιστική υποστήριξη (32,4%) και χειρωνακτικές εργασίες με ειδίκευση (32,4%). Ακολουθούν ειδικός επιστήμονας σε θέση ευθύνης (26,5%), χειρωνακτικές ανειδίκευτες εργασίες (25%), υποστήριξη στην πληροφορική (22,1%) και τέλος ειδικός επιστήμονας σε υποστηρικτική θέση (4,4%).

Απαισιοδοξία

Η απαισιοδοξία των Βορειοελλαδιτών που κατέγραψε το Κοινωνικό Βαρόμετρο «Εγνατία Point of View» που σας παρουσίασε η Voria.gr, μεγεθύνεται μεταξύ των επιχειρηματιών.

Πιο αναλυτικά, στο ερώτημα «Στο επόμενο εξάμηνο η ελληνική οικονομία πιστεύετε ότι θα…», το 53,9% θεωρεί ότι θα πορευθεί χειρότερα, το 36,1% προβλέπει ότι θα μείνει στάσιμη, ενώ θετικές προσδοκίες έχει μόλις το 8,7%.

Τα ποσοστά αυτά βελτιώνονται όταν η ερώτηση συγκεκριμενοποιείται στην πορεία της επιχείρησης των ερωτηθέντων. Ειδικότερα, το 30,1% θεωρεί ότι το επόμενο εξάμηνο η επιχείρησή του θα πορευθεί χειρότερα, το 44,3% ότι θα μείνει στάσιμη, ενώ το 22,8% προβλέπει καλύτερη πορεία της επιχείρησής του.



Επενδύσεις και παρεμβάσεις

Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της περιοχής, υπάρχει σίγουρα πεδίο παρεμβάσεων, επενδύσεων και έργων για τη βελτίωσή της, γεγονός που θα επιδράσει θετικά και στην επιχειρηματικότητα.

Ένας στους δύο επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας (51,6%) κρίνει ότι η αναβάθμιση του αεροδρομίου «Μακεδονία» θα βελτίωνε σοβαρά το οικονομικό τοπίο στη περιοχή. Ακολουθούν η ολοκλήρωση έργων υποδομής και επέκτασης του σιδηροδρομικού δικτύου (44,7%), η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ (37,4%), η ολοκλήρωση έργων υποδομής στην Περιφερειακή Οδό (32,2%), η ολοκληρωμένη διαχείριση του παραλιακού μετώπου του Θερμαϊκού Κόλπου (23,3%) και η ανάπτυξη κέντρων Logistics σε χώρους του Δημοσίου (22,4%).



Σχέσεις επιχειρηματιών – πολιτικής εξουσίας

Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα οι ενδεχόμενες σχέσεις ορισμένων επιχειρηματιών με την πολιτική εξουσία έχουν γίνει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων αλλά και συζήτησης μεταξύ των πολιτών.

Σύμφωνα με την πλειοψηφία των επιχειρηματιών της Βόρειας Ελλάδας, όλη αυτή η συζήτηση επιδρά αρνητικά (42%) και μάλλον αρνητικά (17,8%) στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Το 26% θεωρεί ότι αυτή η συζήτηση δεν έχει ούτε θετική, ούτε αρνητική επίδραση, ενώ θετικά (3,7%) και μάλλον θετικά (6,4%) κρίνει την επίδρασή της μία στις δέκα επιχειρήσεις.



Τα στοιχεία της έρευνας

Η έρευνα Επιχειρηματικό Βαρόμετρο «Εγνατία Point of View» έγινε στο διάστημα 21 έως 27 Ιουνίου 2017 στις τέσσερις βορειοελλαδικές περιφέρειες τις οποίες συνδέει η Εγνατία Οδός, ήτοι Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία Θράκη. Ήταν ποσοτική, τηλεφωνική, με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου και την υποστήριξη Η/Υ.

Συμμετείχαν σε αυτήν 648 άτομα, άνδρες και γυναίκες, ανώτερα και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων με έδρα τις παραπάνω αναφερόμενες Περιφέρειες.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα εδώ

Με το Επιχειρηματικό Βαρόμετρο η Voria.gr κλείνει τη μεγάλη έρευνά της, σε συνεργασία με την «Εγνατία Point of View», στις τέσσερις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε:

Το Πολιτικό Βαρόμετρο Εγνατία Point of View για τη Βόρεια Ελλάδα εδώ

Το Κοινωνικό Βαρόμετρο Εγνατία Point of View για τη Βόρεια Ελλάδα εδώ

Το Πολιτικό Βαρόμετρο Εγνατία Point of View της Κεντρικής Μακεδονίας εδώ

Δείτε περισσότερα για το Βαρόμετρο Εγνατία Point of View εδώ