Skip to main content

Έφοδος ΕΛΑΣ και δήμου σε κτήριο με μετανάστες στη Γιαννιτσών (vid)

Επιχείρηση του δήμου Θεσσαλονίκης και της αστυνομίας σε κτήριο στη Γιαννιτσών όπου εδώ και δύο χρόνια έχει στηθεί άτυπος καταυλισμών μεταναστών.

Επιχείρηση του δήμου Θεσσαλονίκης και της αστυνομίας παρουσία εισαγγελέα πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί στην περιοχή του Παλιού Σταθμού, όπου εδώ και περίπου δύο χρόνια έχει στηθεί ένας άτυπος καταυλισμών μεταναστών.

Σε ημιτελές συγκρότημα πολυκατοικιών στις οδούς Πατριάρχου Κυρίλλου, Σαπφούς και Βουτυρά, βρήκαν καταφύγιο και διαβιούν δεκάδες μετανάστες από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράν και Ιράκ.

Μένουν μέσα σε σκηνές και σε χαρτόκουτα, κάτω από άσχημες συνθήκες υγιεινής, καθώς ο χώρος είναι γεμάτος ακαθαρσίες και σκουπίδια. Εκτός όμως από την καθαριότητα, το κτήριο είναι επικίνδυνο για τα άτομα, καθώς έχει σε πολλά σημεία σιδεριές.

Από νωρίς το πρωί στήθηκε επιχείρηση, προκειμένου να εκκενωθεί το κτήριο και να απομακρυνθούν τα άτομα. Τα άτομα απομακρύνθηκαν με κλούβες της ΕΛΑΣ ενώ έγιναν συνολικά 109 προσαγωγές. Από αυτούς οι 48 αφέθηκαν ελεύθεροι και οι υπόλοιποι 61, οι οποίοι δεν είχαν χαρτιά, οδηγήθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών.

Στη συνέχεια υπάλληλοι του δήμου από τη Διευθύνση Ανακύκλωσης, Αστικών Αποβλήτων και Πρασίνου άρχισαν να καθαρίζουν το χώρο, ο οποίος είχε μετατραπεί σε χωματερή.

«Το σημείο είναι χώρος που μένουν και κινούνται μετανάστες. Αυτή τη στιγμή η πρώτη εικόνα που έχουμε είναι ότι βρίσκονται μέσα 70-100 άνθρωποι. Εάν μπορούσε να αποτυπωθεί στο γυαλί η δυσοσμία που υπάρχει θα ήταν πολύ χαρακτηριστικό για να καταλάβουν κάτω από ποιες συνθήκες ζουν οι κάτοικοι της περιοχής. Είναι μια κατάσταση τραγική τόσο για τους κάτοικους άλλα και για τους ανθρώπους που διαμένουν μέσα. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα βρεθεί κάποια στιγμή μια μόνιμη λύση για να μην έχουμε στην πόλη μας τέτοιου είδους σημεία όπου στοιβάζονται ανθρώπινες ψυχές», τόνισε σε δηλώσεις του ο Λάζαρος Ζαχαριάδης, εντεταλμένος σύμβουλος καθαριότητας.

Σημειώνεται πως πρόκειται για την πέμπτη επιχείρηση στο συγκεκριμένο κτήριο τα τελευταία δύο χρόνια. Το κτήριο αποτελεί ιδιοκτησία ενός κατασκευαστικού συνεταιρισμού και παραμένει εγκαταλελειμμένο για πολλά χρόνια. Στο παρελθόν είχαν τοποθετηθεί λαμαρίνες στο κτήριο αλλά οι αλλοδαποί τις απομάκρυνες και κατέφυγαν και πάλι μέσα στο χώρο.