Skip to main content

Επιχειρησιακό σχέδιο για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κ. Μακεδονία

Πρώτη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προχωρά τις διαδικασίες εκπόνησής του για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Τι θα περιλαμβάνει.

Επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εκπονεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στη σημερινή συνεδρίασή της η οικονομική επιτροπή ενέκρινε το πρώτο στάδιο του διαγωνισμού για να επιλεγεί ο ανάδοχος του έργου.

Αυτό το σχέδιο θα περιλαμβάνει όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ανά αρμόδιο φορέα σε περίπτωση ενός επεισοδίου ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται κάθε φορά, στη βάση και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας, που πλήττεται.

Το επιχειρησιακό σχέδιο θα έχει μια πλήρη καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης σε σχέση με τις σημειακές και χωρικές πηγές ρύπανσης, ενώ θα δίνεται έμφαση σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ή η ΒΙΠΕ κ.ά. Στα στοιχεία θα συμπεριληφθούν τα επεισόδια ρύπανσης του παρελθόντος (κατηγοριοποιημένα), ενώ θα καταρτιστεί και συγκεκριμένο σχέδιο πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Μάλιστα, σε πρώτη φάση θα αναπτυχθούν και πολιτικές αποτροπής ή περιορισμού της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως είναι η ηλεκτροκίνηση, τα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας οχήματα κτλ.

Οι Περιφέρειες είναι αρμόδιες από το 2011 για την εκπόνηση τέτοιων σχεδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όμως ακόμη καμιά δεν έχει προχωρήσει επαρκώς. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι η πρώτη που υλοποιεί τις σχετικές προβλέψεις.

Ωστόσο, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική, τονίζοντας ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, όπως τόνισε ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Ανδρίτσος. Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας», Γιώργος Θεοδωρόπουλος, εξήγησε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρώτη αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Συμμετέχω», Δημήτρης Μούρνος, τόνισε ότι το επιχειρησιακό σχέδιο είναι άλλη μια πρόσθετη διαδικασία ελέγχου, όμως το ζητούμενο δεν είναι οι έλεγχοι, αλλά και αν υπάρχει η βούληση να επιβληθούν κυρώσεις στους παραβάτες...