Skip to main content

Επιχειρησιακό σχέδιο και αναβαθμισμένοι σταθμοί για τη ρύπανση

Θα δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να ενημερώνουν για επεισόδια ρύπανσης που υποπίπτουν στην αντίληψή τους σε πραγματικό χρόνο

Τα στοιχεία από όλα τα περιστατικά ατμοσφαιρικής ρύπανσης την τελευταία τετραετία, προκειμένου να χαρτογραφηθούν οι πιο επιβαρυμένες περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, αρχίζει να καταγράφει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της εκπόνησης του επιχειρησιακού σχεδίου δράσης της για την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Σε ενημέρωση που έγινε στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας από τον ανάδοχο του έργου επισημάνθηκε ότι με τη συλλογή των στοιχείων αυτών θα δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων, ενώ σχεδιάζεται επίσης η δημιουργία εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο το πληροφοριακό σύστημα της Περιφέρειας για κάποιο περιστατικό ρύπανσης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, επισήμανε ότι «οι πολίτες μέσω της εφαρμογής θα μπορούν να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες για μια σειρά από περιστατικά, όπως καύση ελαστικών σε κάποιο σημείο, έντονη ενόχληση από τον καπνό στα τζάκια κτλ. Οι αναφορές αυτές θα διασταυρώνονται με τις καταγραφές των σταθμών ατμοσφαιρικής ρύπανσης και θα επεμβαίνουν οι υπηρεσίες».

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη που υπέγραψε τη σύμβαση για την εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο επίσης περιλαμβάνει και τις διαδικασίες και τα μέτρα για περιπτώσεις επεισοδίων ρύπανσης, αναλόγως της βαρύτητάς τους και με πρόνοια για τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής στην Κεντρική Μακεδονία.

Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τη συγκρότηση επιτροπής για να παραλάβει το έργο συντήρησης και λειτουργίας του εθνικού δικτύου μέτρησης αέρας ρύπανσης στα όρια της Περιφέρειας.

Ο κ. Γιουτίκας τόνισε ότι στόχος είναι να αντικατασταθεί πλήρως ο εξοπλισμός όλων των σταθμών, αφού σε πολλές περιπτώσεις τα μηχανήματα είναι προβληματικά και απαρχαιωμένα.

«Για την αντικατάσταση των μηχανημάτων τους στους σταθμούς Αγίας Σοφίας, ΑΠΘ, Καλαμαριάς και Κορδελιού θα βγει η σχετική πρόσκληση μέσα από το πρόγραμμα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Επίσης, στο ίδιο πρόγραμμα θα ενταχθεί και η δημιουργία δυο νέων σταθμών, που αναμένεται να τοποθετηθούν ένας στο νέο περιφερειακό μέγαρο και ένας στην οδό Λαγκαδά που δέχεται μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο», δήλωσε ο κ. Γιουτίκας.

Για το σταθμό Κορδελιού, που αναβαθμίζεται και εξοπλίζεται ώστε να μετρά και τις ενώσεις που προκαλούν τη δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη, έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι πόροι από το Πράσινο Ταμείο και πλέον ολοκληρώνεται το δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού, ώστε το επόμενο τρίμηνο να έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις.