Skip to main content

Επιχειρήσεις σε αγωνία για τις χρηματοδοτήσεις της ΓΓ Βιομηχανίας

Επιχειρήσεις σε αγωνία για τις χρηματοδοτήσεις της ΓΓ Βιομηχανίας, λόγω του αλαλούμ στις αλλαγές των κυβερνητικών δομών. Μπαράζ επερωτήσεων.

Από το Δεκέμβριο του 2014, οι επιχειρήσεις που έχουν εντάξει επενδυτικά τους σχέδια στα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, που ... βρίσκεται ακόμη σε φάση "μετάβασης" στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, περιμένουν να πάρουν τα λεφτά της δημόσιας χρηματοδότησης.

Από τη μια πιέζονται οι δικαιούχοι να ολοκληρώσουν τα επενδυτικά τους σχέδια ως το τέλος Ιουνίου και, από την άλλη, όπως πληροφορείται η Voria.gr, οφείλονται σε επιχειρήσεις και φορείς αρκετά εκατ. ευρώ.

Για το θέμα αυτό, πέφτουν, η μία μετά την άλλη, ερωτήσεις από πλευράς των βουλευτών της ΝΔ προς τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ βεβαίως το πρόβλημα αφορά κυρίως τον υπουργό ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνη.

Έχουν φαίνεται και στο χώρο της ΝΔ ένα θέμα εσωτερικής συνεννόησης, γιατί μετά την επερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, στις 29 Μαΐου, σαν συντονιστής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, νέα επερώτηση κατέθεσαν 30 βουλευτές, προς τον Π. Λαφαζάνη και τον υπ. Οικονομίας Γ. Σταθάκη, στις 3 Ιουνίου!!

Σε αυτούς τους τέσσερις και κάτι μήνες, οι αλλαγές στη δομή του κρατικού μηχανισμού, ήταν ό,τι πιο αρνητικό για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013 καθώς πλησιάζει η εκπνοή της παράτασης του προγράμματος.

Για τις καθυστερήσεις στην καταβολή των χρηματοδοτήσεων υπήρξαν και προβλήθηκαν διάφορες δικαιολογίες: Ο διορισμός νέου Γ.Γ. ΕΣΠΑ, η μεταφορά της Γ.Γ. Βιομηχανίας στο υπουργείο του Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, με τους φακέλους των έργων, να βρίσκονται, όπως καταγγέλεται, κάπου στο δρόμο μεταξύ της Διεύθυνσης Οικονομική Διαχείρησης του υπουργείου Οικονομίας στη Γ.Γ. Βιομηχανίας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης.

Οι βουλευτές με τις επερωτήσεις τους μιλάνε για οργανωτικά προβλήματα, για προβλήματα χρηματοδότησης της ΓΓΒ, για ζητήματα περιπλεγμένων αρμοδιοτήτων και ανθρωπίνου δυναμικού.

Τα παραπάνω φυσικά ανταλακλούν στις επιχειρήσεις και τους δικαιούχους που έχουν επενδύσει στην υλοποίηση των σχεδίων τους και περιμένουν πότε θα μπορέσουν επιτέλους, σε εποχές ανύπαρκτης ρευστότητας και μεγάλης δυσχέρειας οικονομικής, να εισπράξουν τις επιχορηγήσεις που δικαιούνται, ενώ κανείς δε θέλει να σκεφτεί το ενδεχόμενο ανάκλησης της κοινοτικής χρηματοδότησης.