Skip to main content

Οι ΗΠΑ προωθούν στο παρασκήνιο προσέγγιση Ελλάδας – Τουρκίας

Σε πρώτη φάση, επιδιώκεται από τις ΗΠΑ μια συνάντηση των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών, που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα κρίσιμο βήμα.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι στο παρασκήνιο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δουλεύει πάνω σε ένα project προσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας.

Προς το παρόν, η πληροφορία, λόγω του χαρακτήρα της, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, όμως, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, μια τέτοια προσέγγιση έχει ξεκινήσει από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της έντασης στην περιοχή, μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν. Σε αυτό το πλαίσιο, σε πρώτη φάση, επιδιώκεται μια συνάντηση των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών, που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα κρίσιμο βήμα, με πολλαπλά μηνύματα. Σύμφωνα πάντα με την ίδια εκδοχή, οι δυο άντρες, σε αυτή την περίπτωση, θα συζητήσουν για το θέμα του Έβρου και των αλλοιώσεων στην κοίτη του, που κατά καιρούς προκαλούν εντάσεις. Αρκεί να γίνει η συνάντηση βεβαίως.

Στο μεταξύ, η Αθήνα λύνει τη μια μετά την άλλη τις απορίες της για την πολύ στενή σχέση μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας. Νεότερες πληροφορίες που φτάνουν από «απέναντι» κάνουν λόγο για ένα τέταρτο συμβόλαιο με την τουρκική κυβέρνηση, που υπέγραψε η ρωσική Gazprom, για να προμηθεύσει με ενέργεια τη γειτονική χώρα. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινισθεί αν έχουν πληρωθεί και πώς τα προηγούμενα κι αν αυτός είναι ένας λόγος που η Άγκυρα θέλει «να τα έχει καλά» με τη Μόσχα. Υπενθυμίζεται ότι παρά τις αφόρητες πιέσεις που δέχεται από τις ΗΠΑ για να αναβάλει τους S-400, δεν το κάνει.

Επίσης, στην Αθήνα προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν και τις εν πολλοίς αντιφατικές συμπεριφορές της Άγκυρας. Από τη μια ο Ερντογάν αποκαλεί τον Τραμπ «καλύτερο του φίλο» κι από την άλλη καταδικάζει Τούρκο υπάλληλο που εργαζόταν για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης ως αντίποινα στη μη έκδοση του Γκιουλέν. Η στάση είναι φαινομενικά αντιφατική αλλά είναι κυρίως ενδεικτική του τρόπου που διαχειρίζεται ο Ερντογάν τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ.