Skip to main content

Επιδεινώνονται τα δημοσιονομικά των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης

Επιδείνωση του ελλείμματος και του χρέους σε Πολωνία, Τσεχία και Ουγγαρία προβλέπει ο διεθνής οίκος Fitch Ratings.
Επιδείνωση για τα δημοσιονομικά των χωρών της κεντρικής Ευρώπης προβλέπει ο διεθνής οίκος Fitch Ratings, ενώ προειδοποιεί πως σε περίπτωση που δε ληφθούν άμεσα τα αναγκαία μέτρα υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης.

Σύμφωνα με μελέτη του οίκου οι εξελίξεις στην πολιτική σκηνή σε Πολωνία, Ουγγαρία και Τσεχία αυξάνουν τον κίνδυνο επιδείνωσης του ελλείμματος και του χρέους τους, παρότι τα χειρότερα της οικονομικής κρίσης έχουν παρέλθει.

Στη μελέτη προβλέπεται ακόμα αύξηση  του κρατικού χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά μέσο όρο 10% σε σχέση με το 2008, ενώ για το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμάται ότι το 2010 θα ανέλθει σε 6,3% του ΑΕΠ στην Πολωνία, στο 3,8% στην Ουγγαρία και στο 6% στην Τσεχία.

Η κατακόρυφη πτώση των φορολογικών εσόδων των τριών χωρών δυσχεραίνουν την προσπάθεια για συγκράτηση του ελλείμματος και του χρέους σε χαμηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, η Πολωνία αν και απέφυγε την ύφεση από την οικονομική κρίση, δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί στα κριτήρια για υιοθέτηση του ευρώ έως το 2012 που έχει θέσει ως στόχο, η Ουγγαρία στηρίζεται στη βοήθεια του ΔΝΤ, ενώ η Τσεχία αντιμετωπίζει σοβαρά πολιτικά προβλήματα, καθώς δεν εξασφαλίστηκε κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην πρόταση για πρόωρες εκλογές.