Skip to main content

Επιδότηση 200 ευρώ για ταξί: Πώς υποβάλλεται η αίτηση, πότε λήγει η προθεσμία

Πώς υποβάλλεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού ταξί στους δικαιούχους των ταξί - Δείτε τις αναλυτικές οδηγίες που έδωσε η ΑΑΔΕ.

Βροχή αιτήσεων καταγράφεται από τα ταξί για την επιδότηση των 200 ευρώ που ενεργοποίησε το οικονομικό επιτελείο.

Ήταν ένα από τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν για τα καύσιμα και την ενέργεια. Η επιδότηση για τα ταξί, ύψους 200 ευρώ, ονομάζεται «Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού για εκμεταλλευτές και οδηγούς ταξί». Η αίτηση για την επιδότηση για τα ταξί υποβάλλεται μέσα από την πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ (στο κάτω μέρος της αρχικής σελίδας) και η προθεσμία λήγει στις 15 Απριλίου.

Δείτε εδώ αναλυτικές οδηγίες της ΑΑΔΕ για την επιδότηση ταξί

Επιδότηση ταξί: Δικαιούχοι και προϋποθέσεις

Δικαιούχοι της αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπούείναι οι υπηρεσίες ταξί, δηλαδή οι επιχειρήσεις με κύριους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 49.32 «Εκμετάλλευση ταξί» και 52.21.29.01 «Υπηρεσίες οδηγού ταξί (μη εκμεταλλευτή)», όπως αυτοί ισχύουν κατά τη 17η Μαρτίου 2022.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού ταξί καταβάλλεται στους δικαιούχους εφόσον πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) έχουν υποβάλει μέχρι και την προηγούμενη ημέρα από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, όλες τις δηλώσεις ΦΠΑ για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου 2021 μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022,

β) έχουν υποβάλει, μέχρι και την προηγούμενη ημέρα από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, με ποσό ακαθαρίστων εσόδων (κωδ. 047 της δήλωσης Ε3) μεγαλύτερο του μηδενός. Για τις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών στο διάστημα από την 1η Οκτωβρίου έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 δεν απαιτείται τα ακαθάριστα έσοδά τους να είναι μεγαλύτερα του μηδενός. Για τις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών από την 1η Ιανουαρίου 2021 και έπειτα δεν ελέγχεται η προϋπόθεση της παρούσας περίπτωσης για την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020.

γ) δεν έχουν τεθεί σε αδράνεια από την 1η Ιανουαρίου 2021 και μέχρι και την ημερομηνία ελέγχου πληρωμής, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) καθ’ όλη την περίοδο αυτή,

δ) δεν έχει ανασταλεί, μέχρι και την ημερομηνία ελέγχου πληρωμής ισχύος της Απόφασης, η χρήση του ΑΦΜ τους για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών σύμφωνα με την απόφαση ΓΓΔΕ ΠΟΛ. 1200/2015, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει (εξαφανισμένος έμπορος), όπως αυτό προκύπτει από το φορολογικό μητρώο της ΑΑΔΕ

Πώς υποβάλλεται η αίτηση για την επιδότηση των ταξί

Το ποσό της ενίσχυσης καταβάλλεται εφάπαξ στον τραπεζικό λογαριασμό ΙΒΑΝ της δικαιούχου επιχείρησης που δηλώνεται στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση του TAXISnet της ΑΑΔΕ.

Η ΑΑΔΕ, βάσει των στοιχείων που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα «myBusinessSupport», επεξεργάζεται τα στοιχεία και τα διασταυρώνει με άλλα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της και στη συνέχεια πριν από την πληρωμή δημιουργεί:

α) Αναλυτική κατάσταση δικαιούχων σε ηλεκτρονική μορφή, με βάση τα στοιχεία των δικαιούχων, η οποία περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο ή επωνυμία, πατρώνυμο, Α.Φ.Μ.), τον κωδικό του τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή IBAN, τον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός (προαιρετική πληροφορία) και το δικαιούμενο ποσό. Η ηλεκτρονική μορφή της κατάστασης αυτής είναι επεξεργάσιμη από την εταιρία «Διατραπεζικά συστήματα Α.Ε.» (ΔΙΑΣ Α.Ε.) προς την οποία και διαβιβάζεται. β)

Συγκεντρωτική κατάσταση δικαιούχων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή που περιλαμβάνει το συνολικό προς πληρωμή ποσό, ολογράφως και αριθμητικώς, το πλήθος των συναλλαγών καθώς και το συνολικό ανά συναλλαγή κόστος προς τρίτους (ΔΙΑΣ ΑΕ) σύμφωνα με την 109/12-3-2019 Πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Προκειμένου να εισέλθετε στην εφαρμογή ακολουθείτε την εξής διαδρομή μέσω του διαδικτυακού τόπου της Α.Α.Δ.Ε.:

ΜyAADE /Εφαρμογές/Επιχειρήσεις/myBusinessSupport URL: https://www.aade.gr/mybusinesssupport Η είσοδος σε αυτήν διενεργείται με τη χρήση των σχετικών διαπιστευτηρίων.
Προκειμένου να υποβάλετε αίτηση για την ενίσχυση, εισέρχεστε στην πλατφόρμα myBusinessSupport και επιλέγετε «αποζημίωση ειδικού σκοπού για τη στήριξη εκμεταλλευτών και οδηγών ταξί».

Με την είσοδο στην εφαρμογή και την υποβολή της αίτησης, πιστοποιείτε την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων και συναινείτε στην επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων της ΑΑΔΕ, καθώς και των υποβαλλόμενων στοιχείων, προς τον σκοπό προσδιορισμού του τελικού ύψους ενίσχυσης.