Skip to main content

Επιδότηση στέγασης: Κρατική επιχορήγηση ή άτοκα δάνεια έως 25.000 ευρώ

Οι ιδιοκτήτες ή οι ενοικιαστές θα λάβουν χρήματα στο χέρι για ανακαινίσεις παλαιών ακινήτων που δεν μπορούν να κατοικηθούν ή και επιδότηση ενοικίου.

Λύση στο πρόβλημα για τη διαβίωση των νέων ζευγαριών επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση με το πρόγραμμα επιδότησης της στέγασής τους που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει το ΣΚΑΪ, κεντρικός άξονας αυτού του σχεδίου αποτελεί η ανακαίνιση παλαιών σπιτιών. Οι ιδιοκτήτες ή οι ενοικιαστές θα λάβουν χρήματα στο χέρι για ανακαινίσεις παλαιών ακινήτων που δεν μπορούν να κατοικηθούν, επειδή βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση, ή συμπληρωματικά θα λάβουν και επιδότηση ενοικίου.

Οι εν λόγω ενισχύσεις θα έχουν διπλή μορφή. Είτε θα χορηγηθούν ως κρατική επιχορήγηση είτε ως άτοκα δάνεια ύψους 25.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος και θα έχει διάρκεια αποπληρωμής τα 15 έτη.

Δικαιούχοι του στεγαστικού επιδόματος θα είναι οι νέοι έως 29 ετών και νέα ζευγάρια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.

Οι πόροι ύψους 1,5 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των μέτρων που αφορούν στη στέγαση προέρχονται από τις εισφορές της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ), ενώ προβλέπεται και η αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου και συμπράξεις με ιδιώτες.

Μάλιστα, σε πρώτο πλάνο για να δοθούν μπαίνουν 200 οικόπεδα, 100 κτίρια και 100 κενά κατασήματα που βρίσκονται στην κατοχή του πρώην ΟΑΕΔ.