Skip to main content

Επιδοτούμενα δάνεια σε ανέργους από το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας

Επιδοτούμενα μικροδάνεια σε ανέργους από το ειδικό ταμείο για την κοινωνική οικονομία περιλαμβάνει το σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας του υπουργείου Εργασίας.
Επιδοτούμενα μικροδάνεια σε ανέργους από το ειδικό ταμείο για την κοινωνική οικονομία περιλαμβάνει το σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας του υπουργείου Εργασίας.

Τα εν λόγω δάνεια θα χορηγούνται ανεξάρτητα από τις δράσεις των ΟΑΕΔ (επιδότηση νέων ελεύθερων επαγγελματιών κ.α), ενώ στα κεφάλαια του ταμείου, εκτός από τους εθνικούς, κοινωνικούς και κοινοτικούς πόρους θα μετέχουν και ιδιώτες (τράπεζες) κατά το πρότυπο των ταμείων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων που συγκροτήθηκαν στο υπουργείο Οικονομίας. Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή, καθώς το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ προβλέπει ότι η πραγματική ανεργία θα εκτιναχτεί το επόμενο διάστημα στο 20%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα εκατομμύριο άτομα θα αναζητούν εργασία. Η υπουργός Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη κράτησε αποστάσεις από τις προβλέψεις για ανεργία στο 20%, αλλά αναφέρθηκε στην ανάγκη λήψης μέτρων, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ολόκληρες ομάδες του πληθυσμού να διολισθήσουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Για τη χρηματοδότηση του νέου ταμείου θα αξιοποιηθούν μεταξύ άλλων εθνικοί, κοινωνικοί, αλλά και κοινοτικοί πόροι. Στόχος των δράσεων είναι να υπάρχει μία παρέμβαση για κάθε άνεργο το αργότερο εντός τεσσάρων μηνών από την απώλεια της θέσης εργασίας. Τον επόμενο μήνα θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα για το Εθνικό Σχέδιο Κοινωνικής Ένταξης και Προστασίας, στο οποίο θα μεταβιβαστούν οι δράσεις των εποπτευομένων από το υπουργείο Εργασίας οργανισμών (π.χ. εργατική κατοικία, εστία), καθώς και οι δράσεις των συναρμόδιων υπουργείων.