Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021
x

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ FRONTEX: «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ»


Ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί διαχωρίζει- ίσως για πρώτη φορά με τόση σαφήνεια- την επαναπροώθηση από την αποτροπή «παράτυπων» αφίξεων.

Σε συνέντευξή του προς την Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) o επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί καλείται να απαντήσει σε ερωτήσεις για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο και διαχωρίζει- ίσως για πρώτη φορά με τόση σαφήνεια- την επαναπροώθηση από την αποτροπή «παράτυπων» αφίξεων. Μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Ως υπηρεσία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων είμαστε υποχρεωμένοι να σεβόμαστε τα θεμελιώδη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και αυτό κάνουμε. Ωστόσο δεν βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης όλοι αυτοί οι άνθρωποι που επιχειρούν, με μία βάρκα, να εισέλθουν παράνομα από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Και δεν είναι όλοι πρόσφυγες. Έχουμε εξετάσει δεκατρία σχετικά περιστατικά. Σε οκτώ περιπτώσεις η ομάδα εργασίας την οποία συνέστησε το διοικητικό μας συμβούλιο, δεν διαπίστωσε καμία παράνομη αποτροπή. Σε άλλες πέντε περιπτώσεις η έρευνα συνεχίζεται».

Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που οι αρχές σταματήσουν μία βάρκα με μετανάστες και οι επιβαίνοντες ζητήσουν άσυλο; Η απάντηση Λεζερί: «Τότε θα πρέπει να εξεταστεί η αίτηση για χορήγηση ασύλου. Και οι αιτώντες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε μία διαδικασία χορήγησης ασύλου. Κατά τα άλλα η ομάδα εργασίας έχει ζητήσει από την Κομισιόν να παράσχει οδηγίες, για το πως ερμηνεύεται στην περίπτωση των θαλασσίων συνόρων η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Φεβρουάριο του 2020. Στην περίπτωση εκείνη επρόκειτο για τα χερσαία σύνορα μεταξύ Μαρόκου και Ισπανίας. Μία ομάδα μεταναστών εφόρμησε στα σύνορα, επιχειρώντας να αποφύγει τον τελωνειακό έλεγχο. Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι η Ισπανία δεν έχει καμία υποχρέωση να τους προσφέρει πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου».

Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ