Skip to main content

Επικεφαλής ΠΟΥ: Η Όμικρον μπορεί να είναι λιγότερο σοβαρή, αλλά δεν είναι ήπια

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έκανε ξανά έκκληση για μεγαλύτερη ισότητα στη διανομή των εμβολίων και μίλησε για την παραλλαγή Όμικρον

Ιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπιση της παραλλαγής Όμικρον συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε μία περίοδο που τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί παγκοσμίως. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους τόνισε ότι η Όμικρον, που είναι υπερμεταδοτική, μπορεί να προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια έναντι της Δέλτα, όμως δεν πρέπει να χαρακτηριστεί ως «ήπια».

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ επανέλαβε την έκκληση του Οργανισμού για μεγαλύτερη ισότητα παγκοσμίως, τόσο στη διανομή όσο και στην πρόσβαση στα εμβόλια, όπως μεταφέρει το protothema.

Με βάση τον τρέχοντα ρυθμό ανάπτυξης εμβολίων, 109 χώρες θα χάσουν τον στόχο που έχει θέσει ο Οργανισμός για τον πλήρη εμβολιασμό του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έως τον Ιούλιο. Ο στόχος θεωρείται ότι βοηθά στον τερματισμό της οξείας φάσης της πανδημίας. Μάλιστα, 36 κράτη δεν έχουν φτάσει καν στο 10% της εμβολιαστικής κάλυψης, ενώ το 80% των ασθενών που νόσησαν σοβαρά παγκοσμίως ήταν ανεμβολίαστοι.

Την ίδια ώρα, ο ΠΟΥ παρακολουθεί στενά την παραλλαγή IHU που εμφανίστηκε στη νότια Γαλλία και θεωρείται ότι προέρχεται από το Καμερούν. Ωστόσο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν θεωρείται ότι κυκλοφορεί ευρέως στην κοινότητα.