Skip to main content

Επικοινωνία Μπορέλ -Μπλίνκεν για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία

Επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ - Ανάγκη εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνίες του Μινσκ η Ρωσία

Επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, για να συζητήσουν τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, επαναβεβαίωσαν την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τόνισαν την ανάγκη να αποκλιμακώσει η Ρωσία και να εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνίες του Μινσκ. Τόνισαν ότι οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες και σοβαρό κόστος.

Παράλληλα, οι κ. Μπορέλ και Μπλίνκεν σημείωσαν τις προτάσεις που παρουσίασε η Ρωσική Ομοσπονδία την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τις απόψεις της Μόσχας για τις πιθανές νέες ρυθμίσεις ασφαλείας στην Ευρώπη. Υπογράμμισαν τη διαρκή εταιρική σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ και τις κοινές δεσμεύσεις για τη διατλαντική ασφάλεια και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφάλειας. Συμφώνησαν ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια θα γίνει σε συντονισμό και με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τόνισαν επίσης τη σημασία της χρήσης διπλωματικών διαύλων και σχετικών διεθνών και περιφερειακών φόρουμ, όπως ο ΟΑΣΕ, για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συζήτησαν επίσης τις διευρυνόμενες διεθνείς επιπτώσεις των μονομερών ενεργειών της Κίνας, οι οποίες σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΥΕΔ, εμποδίζουν σοβαρά το εμπόριο αγαθών όχι μόνο με τη Λιθουανία, αλλά τώρα επηρεάζουν και εταιρείες από άλλα κράτη μέλη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ επανέλαβε ότι η ΕΕ θα σταθεί ενωμένη ενάντια σε όλες τις πολιτικές πιέσεις και τα καταναγκαστικά μέτρα που εφαρμόζονται εναντίον οποιουδήποτε από τα μέλη της.

Μπορέλ και Μπλίνκεν συμφώνησαν να διατηρήσουν στενή επαφή σχετικά με όλους αυτούς τους τομείς προτεραιότητας.