Skip to main content

Επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν για κορωνοϊό, πετρέλαιο και διάστημα

Για σειρά θεμάτων που αφορούν τις ρωσο-αμερικανικές συνεργασίες αλλά και την εξάπλωσης της πανδημίας συζήτησαν Τραμπ και Πουτιν,

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα συζήτησαν για την κατάσταση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, επισημαίνοντας ότι η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς.

Οι δύο ηγέτες, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, μίλησαν για την κατάσταση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, για την συμφωνία του ΟΠΕΚ+ που αφορά στην μείωση της παραγωγής πετρελαίου που αποσκοπεί στο να σταθεροποιηθούν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου. Παράλληλα προστίθεται ότι ο Τραμπ ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο για τις επαφές που είχε με τους ηγέτες μιας σειρά πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις ρωσο-αμερικανικές διαβουλεύσεις, στο εν λόγω ζήτημα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Συζητήθηκαν επίσης και ζητήματα που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, όπως και για τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ρωσία και τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Οι ηγέτες των δύο χωρών συζητήσαν επίσης και μερικά επίκαιρα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα του Διαστήματος.

Ο Λευκός Οίκος μετά το πέρας της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι δύο ηγέτες ανακοίνωσε ότι «συζητήσαν για τις τελευταίες προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και την σταθεροποίηση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου». «Οι δύο ηγέτες συζητήσαν επίσης σημαντικά διμερή και διεθνή ζητήματα», αναφέρει ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωση του, στην οποία προστίθεται ότι οι δύο ηγέτες «συζητήσαν επίσης μερικά επίκαιρα ζητήματα των διμερών σχέσεων μεταξύ των οποίων και η συνεργασία στο Διάστημα».

Η τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Τραμπ ήταν η δεύτερη που πραγματοποιήθηκε εντός ενός εικοσιτετραώρου. Κατά την διάρκεια της νύχτας που προηγήθηκε, οι δύο ηγέτες συζητήσαν για την κατάσταση στις αγορές πετρελαίου σε μια τριμερή συνομιλία στην οποία συμμετείχε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπεν Αμπντέλ Αζίζ Αλ Σαούντ. Όπως επισήμανε το Κρεμλίνο, οι ηγέτες συζήτησαν για την «κατάσταση στις αγορές πετρελαίου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις συνομιλίες που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο της έκτακτης διάσκεψης των χωρών του ΟΠΕΚ+ και ενόψει της επικείμενης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Ενέργειας της G20».