Skip to main content

Επικυρώθηκαν οι συμφωνίες Ελλάδας-Σερβίας για κοινωνική ασφάλιση

Ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Γ.Βρούτσης και ο υφυπουργός Μεταφορών Γ.Κεφαλογιάννης έκαναν λόγο για συμφωνίες που ενισχύουν τις σχέσεις των χωρών

Κυρώθηκαν με ευρύτατη πλειοψηφία και χωρίς καμία αρνητική ψήφο από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, δύο συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας που αφορούν τη συνεργασία τους στους τομείς της Κοινωνικής Ασφάλισης και των αδειών οδήγησης.

Όλα τα κόμματα αναγνώρισαν ότι οι δύο αυτές συμφωνίες έρχονται να ενισχύσουν περαιτέρω αλλά και να επεκτείνουν τις πολύ καλές διαχρονικές σχέσεις των δύο χωρών, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης για τη συμφωνία στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης και του διοικητικού κανονισμού εφαρμογής του, επικυρώθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής από όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης που επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια χωρίς να διαφωνούν για τις θετικές επιδράσεις.

Η συμφωνία, όπως τονίστηκε και από τους εισηγητές, επιχειρεί να λύσει σημαντικά θέματα που προκύπτουν από τον ασφαλιστικό χρόνο των εργαζομένων είτε στη μία είτε στην άλλη χώρα, θεμελιώνουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα και παροχές, ενώ δίνεται και η δυνατότητα ελεύθερης μεταφοράς ασφαλιστικών δικαιωμάτων και παροχών και αποφεύγεται η διπλή ασφάλιση.

Το δεύτερο νομοσχέδιο, αρμοδιότητας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για την αμοιβαία αναγνώριση των αδειών οδήγησης μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας, υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου από όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ που επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια έχοντας ενστάσεις επί διαδικαστικών ζητημάτων και όχι επί της ουσίας.

Τόσο ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Βρούτσης όσο και ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης έκαναν λόγο για δύο συμφωνίες που ενισχύουν τις πολύ καλές παραδοσιακές σχέσεις που έχουν διαχρονικά οι δύο χώρες διευρύνοντας τη συνεργασία τους στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης και της οδήγησης.