Skip to main content

Προς συντριπτική νίκη το κόμμα του Μακρόν, πάνω από 51% η αποχή

Το κεντρώο κόμμα του Γάλλου προέδρου συγκεντρώνει στον πρώτο γύρο το 32,2% ενώ αντίστοιχα οι Ρεπουμπλικανοί συγκεντρώνουν 21,5%

Συντριπτική νίκη για το κεντρώο κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν La Republique en Marche (ΡΕΜ) στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας, δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις. Το κόμμα του Μακρόν θα καταφέρει να πετύχει την απόλυτη πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο (στις 18 Ιουνίου).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ipsos-Sopra Steria για τη γαλλική τηλεόραση και το Radio France, το κόμμα του Μακρόν συγκεντρώνει στον πρώτο γύρο το 32,2%. Άλλες εκτιμήσεις του δίνουν ποσοστό έως 32,9%.

Ακολουθούν οι Ρεπουμπλικάνοι με 21,5%, το Εθνικό Μέτωπο με 14%, η Ανυπόκτακτη Γαλλία με 11% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 10,2%.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα καταλαμβάνει την 6η θέση με 3% και ακολουθούν οι Οικολόγοι - Πράσινοι με 3%.
Η πρόβλεψη για το κόμμα του προέδρου Μακρόν στον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με τα γαλλικά ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, είναι ότι θα κερδίσει από 390 έως 445 από τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Σημειώνεται ότι για να επιτύχει την πλειοψηφία, ο Μακρόν χρειάζεται 289 έδρες από τις 577.

Πάντα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο ήλεγχε τη μισή απερχόμενη Εθνοσυνέλευση, θα καταρρεύσει συγκεντρώνοντας γύρω στις 15 έως 40 έδρες, δηλαδή ακόμη λιγότερες από τις 57 της μεγάλης ήττας του 1993.

Η δεξιά, η οποία ήλπιζε στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας να στερήσει την πλειοψηφία από τον νέο πρόεδρο Μακρόν, θα συγκεντρώσει συνολικά 80 έως 132 βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων (LR) και του UDI.

Όσο για το Εθνικό Μέτωπο (FN), έναν μήνα μετά την επίδοση ρεκόρ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει μόνο 1 έως 10 έδρες έναντι 2 που είχε στην προηγούμενη Εθνοσυνέλευση.

Η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν θα λάβει από την πλευρά της 10 έως 23 έδρες, του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF) περιλαμβανομένου.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το κόμμα του Μαρκόν συγκεντρώνει ποσοστό μεγαλύτερο του 30%. Ωστόσο, όπως σημειώνει το υπουργείο, τα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνουν τις ψήφους στις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας.

Η αποχή σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών έφτασε το 51,6% -πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής στην ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας της Γαλλίας.

O δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιουνίου.

Ρεπουμπλικάνοι: Απογοητευτικός ο πρώτος γύρος

Ο Μπερνάρ Ακογιέ, ο γενικός γραμματέας του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι, δήλωσε ότι ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών ήταν «απογοητευτικός για την πολιτική μας οικογένεια».

Μιλώντας στη France 2 ο πρώην πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης επισήμανε πως το LR και οι κεντρώοι σύμμαχοί του του UDI είναι «η δεύτερη δύναμη της χώρας» μετά τον πρώτο γύρο και απηύθυνε έκκληση για «μια αφύπνιση» ώστε να μην βρεθεί η Γαλλία «με ένα και μοναδικό κόμμα».

Η Βαλερί Πεκρές, πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων στην περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς, κάλεσε τους πολίτες «σε κινητοποίηση στον δεύτερο γύρο επειδή έχουμε τον κίνδυνο ενός πολύ ηγεμονικού κόμματος, του ενός και μόνου κόμματος, της ενιαίας σκέψης, του μοναδικού προγράμματος», δήλωσε στην TF1.