Skip to main content

Επιμελητήριο Κοζάνης: Σε απελπιστική κατάσταση η περιοχή - Ζητάμε πρόσθετα μέτρα

Το Επιμελητήριο Κοζάνης ζητά από την κυβέρνηση πρόσθετα μέτρα μετά την επιβολή «lockdown» στην περιοχή αλλά και την κρίση λόγω της απολιγνιτοποίησης.

Τη λήψη άμεσων πρόσθετων μέτρων για την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, που εντάσσεται στο επίπεδο 4 «Αυξημένου Κινδύνου» στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη covid-19 ζητά με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς το Επιμελητήριο Κοζάνης.

Το Επιμελητήριο στην επιστολή του κάνει λόγο για «απελπιστική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η επιχειρηματική- επαγγελματική κοινότητα της περιοχής, η οποία βρίσκεται σε αδιέξοδο και διαβιεί σε κατάσταση οικονομικής αβεβαιότητας, εξαιτίας του επαναλαμβανόμενου για δεύτερη φορά “Lockdown” που συμπίπτει, εκτός άλλων, και με την οικονομική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή εξαιτίας των ήδη εμφανών συνεπειών της "απολιγνιτοποίησης"».

Μεταξύ άλλων, το Επιμελητήριο προτείνει την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 2.000 ευρώ σε κάθε δικαιούχο αντί για 300 ευρώ που έχει ήδη ανακοινωθεί, την άλυψη των επιταγών – συναλλαγματικών προς τους προμηθευτές από τις τράπεζες, με άτοκη πληρωμή των επιταγών για ένα έτος από τις επιχειρήσεις το 2021, καθώς και απαλλαγή φορολογικών, ασφαλιστικών, εργοδοτικών εισφορών των επιχειρήσεων έως τέλος του έτους (για το τρίμηνο Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2020).

«Μετά την επικοινωνία που είχαν εκτάκτως χθες, Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020, ο Πρόεδρος και μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Κοζάνης (ΕΒΕ) με τους εκπροσώπους των Εμπορικών Συλλόγων, της Ομοσπονδίας Επαγγελματο-βιοτεχνών, του Σωματείου Καφετεριών και Καφέ-Ζαχαροπλαστών και εστίασης  της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, κ.α., με αφορμή  την επιβολή στην περιοχή μας των νέων μέτρων "κόκκινου επιπέδου"  για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Κορωνιού,  συντάχθηκε και απεστάλη από το ΕΒΕ στον Πρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, και στους Υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, με παράλληλη κοινοποίηση στον Υφ. Πολιτικής Προστασίας και Δαχείρισης Κρίσεων κ. Ν. Χαρδαλιά, καθώς και στον Περιφερειάρχη ΠΔΜ, κ. Γεώργιο Κασαπίδη, τους Βουλευτές ΠΕ Κοζάνης και τους Δημάρχους, η παρακάτω επιστολή με θέμα: "Λήψη άμεσων πρόσθετων μέτρων για  την Π.Ε. Κοζάνης που εντάσσεται στο επίπεδο 4 «Αυξημένου Κινδύνου» στον Χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη covid-19 (επιπλέον των όσων ισχύουν πανελλαδικά)"» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Επιμελητηρίου.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, με αφορμή την ένταξη της Π.Ε. Κοζάνης στο επίπεδο 4 «αυξημένου Κινδύνου» στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας από τη λοίμωξη covid 19, για την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η επιχειρηματική- επαγγελματική κοινότητα της περιοχής, η οποία βρίσκεται σε αδιέξοδο και διαβιεί σε κατάσταση οικονομικής αβεβαιότητας, εξαιτίας του επαναλαμβανόμενου για δεύτερη φορά “Lockdown” που συμπίπτει, εκτός άλλων, και με την οικονομική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή εξαιτίας των ήδη εμφανών συνεπειών της «απολιγνιτοποίησης».

Αντιλαμβανόμαστε ότι η υγειονομική κρίση και η αντιμετώπιση της διασποράς της νόσου του Κορωνιού πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποτελεί προτεραιότητα όλων μας.  Θεωρούμε ότι οι ενέργειες τις Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι προς την σωστή κατεύθυνση.  Ωστόσο, για τη στήριξη της βαθύτατα πληττόμενης τοπικής οικονομίας στην ΠΕ Κοζάνης και των πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων – μελών του Επιμελητηρίου μας που αδυνατούν να ανταπεξέρθουν στις ολοένα αυξανόμενες οικονομικές υποχρεώσεις τους, δεδομένου ότι το οικονομικό πλήγμα από το παρατεταμένο κλείσιμο των επιχειρήσεών τους, ιδιαίτερα στο χώρο του λιανεμπορίου, ήταν και είναι πολύ μεγαλύτερο από το αρχικά εκτιμώμενο, καθώς  το 2020 κυριολεκτικά είναι μια χρονιά με ανύπαρκτα έσοδα,  ζητάμε από την Κυβέρνηση σας άμεσα να προβεί σε λήψη  πρόσθετων μέτρων για την Π.Ε. Κοζάνης.

Συγκεκριμένα, μετά από επανειλημμένες συνομιλίες και τηλεδιασκέψεις με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Επαγγελματο-Βιοτεχνών Ν. Κοζάνης και τους Προέδρους των Εμπορικών Συλλόγων, του Σωματείου Καφετεριών και Καφέ-Ζαχαροπλαστείων, Εστίασης κ.α.,  αλλά και με τα μέλη του Επιμελητηρίου μας, οι οποίοι  δεν αντέχουν να περάσουν τη δεύτερη κρίση, που ήδη εξελίσσεται στην περιοχή μας, και να αντιμετωπίσουν πέραν των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς τα Δημόσια Ταμεία, τον ΕΦΚΑ, τα Τραπεζικά Ιδρύματα, κ.α. Οργανισμούς και τα προβλήματα επιβίωσης που συνεπάγονται οι μηδενικές εισπράξεις από τις κλειστές επιχειρήσεις τους, αλλά   και τον επερχόμενο βαρύ χειμώνα, σας παραθέτουμε μια σειρά προτάσεων/ αιτημάτων (Επιπλέον των όσων ανακοινώθηκαν στο από 16/10/2020 Δελτίο Τύπου των αρμόδιων Υπουργείων). που εκφράζουν το σύνολο των παραγωγικών φορέων της Π.Ε Κοζάνης και παρακαλούμε για την άμεση εκ μέρους σας προώθηση της υλοποίησή τους.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

α. Καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους κατά ελάχιστο 2000,00 ευρώ ανά δικαιούχο αντί των 300,00 ευρώ ανά δικαιούχο, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

β. Η διαβάθμιση (με ελάχιστο ποσό τα 2.000,00 ευρώ ανά δικαιούχο) να λαμβάνει ως ισοβαρή κριτήρια τον κύκλο εργασιών και τον αριθμό των εργαζομένων.

γ. Κάλυψη των επιταγών – συναλλαγματικών προς τους προμηθευτές από τις τράπεζες.  Αντίστοιχα, η πληρωμή αυτών των επιταγών να πραγματοποιηθεί άτοκα για ένα έτος από τις επιχειρήσεις και να μεταφερθεί μέσα στο 2021.

δ. Απαλλαγή φορολογικών, ασφαλιστικών, εργοδοτικών εισφορών των επιχειρήσεων έως τέλος του έτους (για το τρίμηνο Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2020).

ε. Αύξηση του κονδυλίου της Περιφέρειας για το πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων λόγω Covid-19, από 10 εκατ. τουλάχιστον σε 30 εκατ. ευρώ.

στ. Πώληση μόνο ειδών πρώτης ανάγκης (ήτοι είδη με ΦΠΑ 13%) από τα Super Market, με στόχο τη διαφύλαξη του ανταγωνισμού σε σχέση με το λιανικό εμπόριο.

Εν αναμονή της ανταπόκρισής σας, Ευχαριστούμε εκ των προτέρων

Με Εκτίμηση για το έργο σας Ο Πρόεδρος Του Επιμελητηρίου Κοζάνης Νικόλαος Σαρρής»