Skip to main content

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Πλήγμα για τα μικρομάγαζα η λειτουργία τις Κυριακές

Αντίθετο στην πρόταση για αύξηση του αριθμού των Κυριακών για την λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων είναι το Επιμελητήριο Μαγνησίας.
Αντίθετο στην πρόταση για αύξηση του αριθμού των Κυριακών για τη λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων είναι το Επιμελητήριο Μαγνησίας, καθώς θεωρεί ότι μια τέτοια απόφαση θα πλήξει καίρια τους μικροκαταστηματάρχες.

«Η πρόταση που διατυπώθηκε πρόσφατα από τον ΣΕΛΠΕ προς την υπουργό Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, αν υιοθετηθεί, θα επιφέρει ένα καίριο πλήγμα σε χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, στην πλειοψηφία τους ατομικές, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε πολύ δύσκολη θέση από τη συρρίκνωση της κατανάλωσης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης», δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Γ. Σπηλιόπουλος.

Μάλιστα, υπενθυμίζει έρευνα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου, σύμφωνα με την οποία η απελευθέρωση του ωραρίου των λιανεμπορικών καταστημάτων φαίνεται να επιταχύνει τη μείωση του μεριδίου αγοράς των ΜΜΕ, ελαττώνοντας την κερδοφορία τους (το κόστος αυξάνει περισσότερο από τις πωλήσεις). Σύμφωνα με τον κ. Σπηλιόπουλο, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι πιο ικανές να εκμεταλλευτούν το συνεχές ωράριο, καθώς  είναι σε θέση να προσλάβουν εργαζομένους μερικής απασχόλησης και να οργανώσουν εναλλαγές βάρδιας. «Τα μικρά καταστήματα δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώνουν έναν επιπλέον εργαζόμενο και ειδικότερα τα μικρά εξειδικευμένα μαγαζιά δεν είναι σε θέση να προσλάβουν φθηνό ανειδίκευτο προσωπικό μερικής απασχόλησης, αφού η σωστή εξυπηρέτηση των πελατών απαιτεί ένα συγκεκριμένο βαθμό εμπειρίας».

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας πρόκειται να αποστείλει  επιστολή στην υπουργό Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας κ. Λούκα Κατσέλη, με την οποία θα εκθέτει τις απόψεις των φορέων του εμπορικού κόσμου της περιοχής και θα ζητεί να απορριφθεί το αίτημα για διεύρυνση των ημερών λειτουργίας των καταστημάτων.

Καμπάνια για την τοπική αγορά

Θα συνεχισθεί, εν όψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς η καμπάνια στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων, που υλοποιεί το Επιμελητήριο Μαγνησίας. Πρόκειται για μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης όλων των πολιτών της Μαγνησίας, με στόχο αυτοί να στηρίξουν τις επιχειρήσεις, τα καταστήματα και τα προϊόντα του νομού, ανακυκλώνοντας τα χρήματά τους στην τοπική αγορά. Κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας είναι «Σκέφτομαι λογικά, στηρίζω τοπικά».

«Πιστεύουμε ότι είναι μια καλοσχεδιασμένη και επιτυχής καμπάνια. Αυτό τουλάχιστον μας λένε επιχειρηματίες και έμποροι, που επικροτούν αυτή την πρωτοβουλία μας», σημειώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ο οποίος προσθέτει: «σήμερα είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά αναγκαίο να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, καταδεικνύοντας πόσο καθοριστικό για την ανάπτυξη του τόπου μας, αλλά και για την οικονομία της περιοχής μας, είναι το να στηρίζουμε τις ντόπιες επιχειρήσεις».

«Πρέπει να γίνει απ’ όλους αντιληπτό ότι κάνοντας τις αγορές μας από μια τοπική επιχείρηση, τα χρήματα που πληρώνουμε ανακυκλώνονται στην περιοχή μας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για νέες επενδύσεις, που με τη σειρά τους θα φέρουν θέσεις εργασίας. Άρα το κέρδος που προκύπτει δεν είναι μόνο για την επιχειρηματία. Είναι για τον τόπο μας, είναι για εμάς τους ίδιους ή για τα παιδιά μας ή για τους φίλους που θα βρουν δουλειά», επισημαίνει ο κ. Σπηλιόπουλος.