Skip to main content

Επιμένει για συνάντηση με τον Ντόναλτ Τραμπ ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο κ. Πούτιν εξέφρασε τη λύπη που ο Αμερικανός πρόεδρος ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή τους στο περιθώριο της G20 στο Μπουένος Άιρες.

Στην ανάγκη μιας ουσιαστικής συνάντησης με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ στάθηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο κ. Πούτιν εξέφρασε τη λύπη που ο Αμερικανός πρόεδρος ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή τους στο περιθώριο της G20 στο Μπουένος Άιρες.

«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να συναντηθούμε όταν η αμερικανική πλευρά θα είναι έτοιμη» συμπλήρωσε, τονίζοντας πως πρέπει να συζητηθούν σημαντικά ζητήματα, κυρίως για θέματα στρατηγικής σταθερότητας και μη εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Πούτιν οι δύο άνδρες μίλησαν στο περιθώριο της συνόδου για την ουκρανική κρίση. «Μιλήσαμε όρθιοι. Απάντησα στις ερωτήσεις του σχετικά με το περιστατικό στον Πορθμό του Κέρτς», τόνισε και πρόσθεσε: «Έχει την άποψή του για αυτό το θέμα, εγώ έχω δική μου, αλλά τον ενημέρωσα για το τι συνέβη».

Ο Λευκός Οίκος σχολίασε από την πλευρά του ότι ως είθισται στις πολυμερείς διασκέψεις, ο πρόεδρος Τραμπ και η Πρώτη Κυρία είχαν ορισμένες άτυπες συνομιλίες κατά τη διάρκεια του δείπνου (βράδυ Παρασκευής) και με τον πρόεδρο Πούτιν.

Την Πέμπτη, μέσω Twitter, ο κ. Τραμπ ανακοίνωσε την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησής του με τον κ. Πούτιν. Όπως ανέφερε, δεδομένου ότι τα πλοία και το πλήρωμά τους δεν έχουν επιστραφεί από τη Ρωσία στην Ουκρανία, είναι καλύτερο για όλες τις πλευρές να ακυρωθεί η προγραμματισμένη συνάντησή του με τον κ. Τραμπ στην Αργεντινή, στο περιθώριο της G20. Επεσήμανε, δε, ότι προσβλέπει σε μια σύνοδο κορυφής ΗΠΑ – Ρωσίας μόλις επιλυθεί το ζήτημα μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Από την πλευρά της η Μόσχα αρχικά απάντησε ότι δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση για την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ. Ακολούθως, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αμφισβήτησε τους λόγους τους οποίους επικαλέστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ για την ακύρωση της συνάντησής του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η πρόκληση που ξεκίνησε από το Κίεβο σε αυτήν την περιοχή (Αζοφική Θάλασσα) είναι ο πραγματικός λόγος για την ακύρωση; Αυτό ακούσαμε ως επίσημη εκδοχή και τη δεχθήκαμε. Είναι πραγματική; Πιστεύω ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε απαντήσεις στην εσωτερική πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.