Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022
x

ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ: «ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ»

«Οι ΗΠΑ δεν θα βρουν σύμμαχο σαν την Τουρκία. Τα νησιά είναι μη στρατιωτική ζώνη», σχολίασε ο Τούρκος πρόεδρος μετά το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Συνέντευξη στο κανάλι CNN Turk και το Kanal D έδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας στο οποίο και συμμετείχε.

Διαβάστε: Συμβούλιο Ασφαλείας Τουρκίας: Να λογικευτούν όσοι ενθαρύννουν την Ελλάδα να εξοπλίζει νησιά

Μιλώντας στα κανάλια, ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε την εμπρηστική ρητοτική του λέγοντας πως «Ελλάδα και Τουρκία δεν μπορούν να συγκριθούν στο ΝΑΤΟ» και πρόσθεσε ότι «είμαστε στο top-5 του ΝΑΤΟ. Είμαστε μια χώρα που είναι τόσο σημαντική στο ΝΑΤΟ, τόσο με τις πληρωμές που κάνουμε όσο και με τις χερσαίες δυνάμεις. Είναι απαράδεκτο για τις ΗΠΑ να στέλνουν τόσα όπλα, οχήματα και πυρομαχικά στα νησιά».

Ο Ερντογάν συμπλήρωσε ότι «οι ΗΠΑ δεν φέρονται δίκαια στις χώρες του ΝΑΤΟ. Κάναμε τις απαραίτητες προειδοποιήσεις σε ΗΠΑ και Ελλάδα μέσω του υπουργείου Εξωτερικών. Οι ΗΠΑ δεν θα βρουν σύμμαχο σαν την Τουρκία. Τα νησιά είναι μη στρατιωτική ζώνη. Πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσουν τώρα τα νησιά. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, τα νησιά αυτά έχουν ειδικό καθεστώς. Περιμένουμε από τις ΗΠΑ να μην παρασύρουν την Ελλάδα».

Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε τις προκλητικές του δηλώσεις λέγοντας ότι «η ανακοίνωση που έβγαλε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας αναφέρεται σ’ αυτό. Οι ΗΠΑ, που είτε αγνοούν είτε ενθαρρύνουν την Ελλάδα να απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα, οδηγούν σε κούρσα εξοπλισμών. Θα σταματήσουμε; Θα κάνουμε αυτά τα βήματα. Έχουμε περίπου 40.000 στρατιώτες εκεί. Η στρατιωτικοποίηση δεν θα μείνει αναπάντητη. Στα νησιά που πρέπει να παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα, οι ΗΠΑ δεν υπακούουν στη Λωζάνη και κάνουν τέτοια βήματα».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ