Skip to main content

Επιμένουν στα μπλόκα οι αγρότες

Στους δρόμους παραμένουν για όγδοη ημέρα οι αγρότες, παρά τη νέα πρόσκληση για διάλογο που τους απηύθυνε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή και ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Στους δρόμους παραμένουν για όγδοη ημέρα οι αγρότες, παρά τη νέα πρόσκληση για διάλογο που τους απηύθυνε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συζήτηση στη Βουλή απαντώνταςσε ερωτήσεις της Αλέκας Παπαρήγα, του Γιώργου Καρατζαφέρη και του ΑλέξηΤσίπρα, έστειλε μήνυμα στους αγρότες να συναισθανθούν την κρισιμότητα των περιστάσεων και να ανοίξουν τα μπλόκα.

Από την πλευρά τους οι αγρότες επιμένουν να αρνούνται να προσέλθουν τόσο σε απευθείας διάλογο με την κυβέρνηση όσο και στο διήμερο διαλόγου που έχει καλέσει το αρμόδιο υπουργείο, υποστηρίζοντας πως δεν θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα και  λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πρόκειται να λάβουμε μέρος σε μια χοροεσπερίδα».

Αναλυτικότερα, ανυποχώρητοι συνεχίζουν τους αποκλεισμούς μεθοριακών διαβάσεων και οδικών κομβικών σημείων οι αγρότες στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα σημειώνονται στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στον Προμαχώνα Σερρών, όπου παραμένουν εγκλωβισμένα πολλά φορτηγά με αγροτικά κυρίως προϊόντα. Παρά το γεγονός ότι οι αγρότες επέτρεψαν και σήμερα τη διέλευση φορτηγών με ευπαθή προϊόντα οι ουρές παραμένουν, καθώς ο όγκος των οχημάτων που κινείται προς και από τη γειτονική χώρα είναι πολύ μεγάλος.

Ανοιγοκλείνουν επίσης και οι μεθοριακοί σταθμοί Ορμενίου, Εξοχής, Δοϊράνης, Ευζώνων, Νίκης και Κρυσταλλοπηγής, όπου όμως σημειώνονται μικρότερης έκτασης προβλήματα.

Σε σταδιακούς αποκλεισμούς της κίνησης των οχημάτων στον κόμβο τουΣτρυμωνικού στην εθνική οδό Σερρών-Θεσσαλονίκης, προχωρούν οι αγρότες στη διάρκεια της ημέρας. Συγκεκριμένα , οι αγρότες έκλεισαν τον κόμβοτου Στρυμωνικού, από τις 11.00 το πρωί μέχρι τη μία το μεσημέρι. Στησυνέχεια, έμεινε ανοιχτή για δύο ώρες και ξανάκλεισε από τις 3-6μ.μ.

 Επίσης, εκ περιτροπής και σε τακτά χρονικά διαστήματα ανοίγουν τα μπλόκα Βογατσικού Καστοριάς, Μαλγάρων, Χαλκηδόνας και Πράσινων Φαναριών, στο νομό Θεσσαλονίκης, ενώ δασεργάτες διέκοψαν και σήμερα την κυκλοφορία, από τις 11 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ., στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας.

Από πλευράς αγροτών ν. Ξάνθης προτιμήθηκε ο αποκλεισμός της Γέφυρας του Νέστου (παλιά Εθνική Οδός Καβάλας – Ξάνθης) μόνο για μία ώρα καθημερινά. Έτσι αγρότες απέκλεισαν τη γέφυρα από τις 10.30 μέχρι τις 11.30. Εκνέου αποκλεισμός πραγματοποιήθηκε από 13.30 - 14.30. Στο σημείο είναιμόνιμα παραταγμένα πάνω από 70 γεωργικά μηχανήματα (τρακτέρ κ.α.).

Αποκλεισμένοι παραμένουν οι κόμβοι της Αμφίπολης και της Χρυσούπολης, στην Καβάλα, αλλά και ο κόμβος της Νίκαιας και των Μικροθηβών στη Θεσσαλία.

Χωρίς να προκαλούν προβλήματα παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών της Χαλκιδικής, στον κόμβο της Τρίγλιας. Συγκέντρωση τρακτέρ γίνεται στο Αιγίνιο, έξω από την Κατερίνη. Ανοιχτές είναι οι προσβάσεις των οχημάτων προς τους συνοριακούς σταθμούς της Νίκης και της Κρυσταλλοπηγής, στο νομό της Φλώρινας.

Στο νομό των Γρεβενών τα τρακτέρ παραμένουν στο χώρο στάθμευσης της Νομαρχίας, ενώ τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί και στη γέφυρα των Σερβίων, στην Κοζάνη, χωρίς να προκαλούν πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Στο μεταξύ, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης(ΟΕΕΘ) με έγγραφο που απέστειλε στον αρμόδιο υπουργό εκφράζει τηδιαμαρτυρία της για το κλείσιμο των δρόμων και ζητά να ικανοποιηθούν τααιτήματά τους, εφόσον είναι δίκαια. «Το κλείσιμο των δρόμων, πουδημιουργεί χάος, θα πρέπει να σταματήσει το συντομότερο, διαφορετικά ταπροβλήματα που δημιουργούνται στον εμπορικό κόσμο θα είναι ανυπολόγιστασε κόστος», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΕΕΘ.