Σάββατο 24 Ιουλίου 2021
x

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΣΤΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Μελέτη του ΔΠΘ δείχνει ότι αλλοιώσεις στους πνεύμονες παρουσιάζουν ακόμα και ασθενείς που δεν νόσησαν βαριά και δεν χρειάστηκε καν να νοσηλευτούν

Σημαντικές αναπνευστικές επιπλοκές, οι οποίες μπορεί να ταλαιπωρούν τους ασθενείς για μήνες μετά την ανάρρωσή τους, προκαλεί η λοίμωξη με τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Η σχετική μελέτη που πραγματοποιεί η Πνευμονολογική Κλινική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης δείχνει, μάλιστα, ότι αλλοιώσεις στους πνεύμονες παρουσιάζουν ακόμα και ασθενείς που δεν νόσησαν βαριά και δεν χρειάστηκε καν να νοσηλευτούν.

Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία έχει ως στόχο να διαπιστωθεί εάν οι ασθενείς που νόσησαν από COVID-19 έχουν μακροπρόθεσμα ακτινολογικές αλλοιώσεις και αν η βαρύτητα της νόσου σχετίζεται με την ανάπτυξη των αναπνευστικών διαταραχών, παρουσιάστηκαν στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση η Ευτέρπη Τιρικίδου, μέλος της επιστημονικής ομάδας, η κλινική εικόνα της νόσου είναι ευρεία και ποικίλης βαρύτητας και σε πολλές περιπτώσεις ασθενών έχουν παρατηρηθεί εμμένοντα συμπτώματα με ταυτόχρονες αλλοιώσεις στην απεικόνιση θώρακος, όπως πνευμονική ίνωση, βρογχεκτασίες ή πνευμονική αγγειακή νόσος, ακόμα και μήνες μετά την ανάρρωσή τους.

Η ίδια σημείωσε ότι η νόσος έχει τρεις φάσεις, την οξεία, η οποία αποτελεί την περίοδο από την έναρξη των συμπτωμάτων, συνήθως μία εβδομάδα πριν από το πρώτο θετικό τεστ έως και τέσσερις εβδομάδες μετά, την υποξεία, από τις τέσσερις έως τις δώδεκα εβδομάδες και τη χρόνια ή αλλιώς long COVID-19, από τις 12 εβδομάδες έως έξι μήνες μετά. Όπως επισήμανε, όσο μεγάλη είναι η λίστα των συμπτωμάτων της οξείας φάσης, εξίσου μεγάλη είναι και αυτή της long COVID-19, με την εμμένουσα δύσπνοια και τον χρόνιο βήχα να επικρατούν από το αναπνευστικό.

Η μελέτη

Κατά τη μελέτη εξετάστηκαν ασθενείς με επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19 τρεις μήνες μετά την ανάρρωσή τους, με πλήρη καταγραφή του ατομικού τους ιστορικού, ακτινολογικό έλεγχο με αξονική τομογραφία θώρακα υψηλής ευκρίνειας, με λειτουργικές δοκιμασίες πνεύμονα και εξάλεπτη δοκιμασία βάδισης.

Μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί 33 ασθενείς, εκ των οποίων 18 είναι άνδρες, με μέση ηλικία τα 56 χρόνια. Από το σύνολο των ασθενών οι 17 (51,5%) νοσηλεύτηκαν για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19, ενώ δύο ήταν ενεργοί καπνιστές και εννέα πρώην καπνιστές. «Διαπιστώσαμε ότι το 87,9% των ασθενών είχαν ευρήματα στην αξονική τομογραφία θώρακος. Παρατηρούμε ότι τόσο ο αριθμός των ασθενών, όσο και η μέση ηλικία και το ποσοστό νοσηλείας είναι αυξημένο στους ασθενείς με τα ακτινολογικά ευρήματα. Ωστόσο, η αναπνευστική τους λειτουργία με βάση τη σπειρομέτρηση και την εξάλεπτη δοκιμασία βάδισης, στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών με αλλοιώσεις και σε όλους τους ασθενείς χωρίς, παρέμεινε φυσιολογική», ανέφερε η κ. Τιρικίδου.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκαν αλλοιώσεις δίκην θολής υάλου στο 63,6% των ασθενών, ινώδη στοιχεία και βρογχεκτασίες στο 24,2% και όζοι ή υποϋπεζωκοτικά οζίδια στο 15,1%. Αντιθέτως, η εξέταση με τις λειτουργικές δοκιμασίες πνεύμονα στους ασθενείς με ακτινολογικά ευρήματα στην αξονική τομογραφία θώρακα ανέδειξε φυσιολογικές τιμές, ενώ μόνο ένας ασθενής δεν ολοκλήρωσε επιτυχώς τη δοκιμασία βάδισης.

Η κ. Τιρικίδου ανέφερε πως η μελέτη συνεχίζεται, ώστε να υπάρχουν περισσότερα στοιχεία, ωστόσο τόνισε πως είναι σημαντική η μακροχρόνια παρακολούθηση ασθενών με επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19 τόσο για την ανίχνευση επιπλοκών από το αναπνευστικό, όσο και για τη διαπίστωση της συσχέτισής τους, αν αυτή υπάρχει, με την αρχική βαρύτητα της νόσου.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ