Skip to main content

Επίσημη επίσκεψη στη Σόφια πραγματοποίησε ο Ζάεφ (video)

Ο νέος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ πραγματοποίησε επίσκεψη στη βουλγαρική πρωτεύουσα όπου και συναντήθηκε με τους Μπόικο Μπορίσοφ και Ρούμεν Ράντεφ

Υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ δηλώνει ότι τάσσεται η Βουλγαρία.

Αυτό προέκυψε κατά την επίσκεψη του νέου πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σήμερα στη Σόφια και τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ, αλλά και τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ.

Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Σόφια τάσσεται υπέρ της σταθεροποίησης της FYROM και της ένταξης της χώρας πρώτα στο ΝΑΤΟ και μετά στην ΕΕ.

«Ο δρόμος προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ εξαρτάται πρώτα από την επίλυση των υπαρχόντων εσωτερικών προβλημάτων από τους πολιτικούς της "Μακεδονίας" επειδή αποσταθεροποίηση της "Μακεδονίας" θα σήμαινε αποσταθεροποίηση των συνόρων μας. Γι' αυτό είμαστε υπέρ μίας σταθερής "Μακεδονίας" και της προσχώρησής της πρώτα στο ΝΑΤΟ και μετά και στην ΕΕ», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο κ. Ζάεφ δήλωσε βέβαιος πως Σκόπια και Σόφια θα υπογράψουν συμφωνία καλής γειτονίας στις αρχές Αυγούστου και θα γιορτάσουν από κοινού, στις 2 Αυγούστου, την εξέγερση του Ίλιντεν (σ.σ. εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας).

«Με τη Βουλγαρία θα τιμήσουμε μαζί την Εξέγερση του Ίλιντεν στα Σκόπια, θα δώσουμε σε μία οδό το όνομα του πρώην Βούλγαρου Προέδρου της Δημοκρατίας, Ζέλιου Ζέλεφ, ενώ στη Σόφια μία οδός θα ονομαστεί "Μπόρις Τράικοφσκι (σ.σ. Πρόεδρος της ΠΓΔΜ που σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα).

Η ιστορία δεν μπορεί παρά να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει. Η "Μακεδονία" κλείνει σήμερα ένα κεφάλαιο ιστορικού εθνικισμού και μίσους και ανοίγει νέο, του ευρωπαϊκού μέλλοντός της», προσέθεσε και κατέληξε: «Η "Μακεδονία" έχει ευρωπαϊκό μέλλον, έχει και φίλους που θέλουν να τη βοηθήσουν».

Ο κ. Ζάεφ κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα του τσάρου Σαμουήλ και για το βράδυ έχει προγραμματιστεί συνάντησή του με τον κ. Ράντεφ και τον πρόεδρο της Βουλής, Ντιμίταρ Γκλάβτσεφ.

Σημειώνεται ότι υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είχε ταχθεί η Τουρκία, κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα Σκόπια την Κυριακή 18 Ιουνίου.