Skip to main content

Επίσημο: Ανοίγει η αγορά με click away στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα

Η αγορά θα ανοίξει με click away στη Θεσσαλονίκη και με click away και click inside στην Αχαΐα, ενώ κλειστή θα παραμείνει στην Κοζάνη.

Tο άνοιγμα του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη με τη μέθοδο του click away και την απελευθέρωση της αγοράς στην Αχαΐα, στο μοντέλο της υπόλοιπης χώρας, από την προσεχή Δευτέρα 12 Απριλίου, ανακοίνωσε και επίσημα, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως τόνισε, η απόφαση ελήφθη μετά τη σχετική εισήγηση της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, ενώ επιβεβαίωσε πως στην Κοζάνη τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, λόγω της ιδιαίτερης επιδημιολογικής επιβάρυνσης που παρατηρείται στην περιοχή.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως παρατηρείται μερική σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα, κάτι που δεν συμβαίνει στην Κοζάνη, ενώ παρέθεσε σχετικά στοιχεία για την επιδημιολογική εικόνα των τριών περιοχών. Όπως είπε χαρακτηριστικά:

Ο μέσος όρος κρουσμάτων επταημέρου ανά 100.000 κατοίκους είναι:

Στη Θεσσαλονίκη 36,3
Στην Αχαΐα: 36,4
Στην Κοζάνη: 59,3

Ο μέσος όρος κρουσμάτων 14ημέρου:

Στη Θεσσαλονίκη: 459
Στην Αχαΐα: 478
Στην Κοζάνη: 714

«Είναι εμφανές ότι η επιδημιολογική εικόνα της Κοζάνης είναι εξαιρετικά δύσκολη και ιδιαίτερα επιβαρυμένη και δεν δίνει το παραμικρό σημείο σταθεροποίησης» σχολίασε και διευκρίνισε περαιτέρω:

Στον δήμο Κοζάνης ο μέσος όρος κρουσμάτων 7ημέρου είναι 62,4, όταν το όριο συναγερμού είναι το 15, ενώ ο μέσος όρος 14ημέρου είναι 791, όταν το όριο είναι 150.

Στον δήμο Σερβίων τα αντίστοιχα νούμερα ανέρχονται σε 60,6 και 893,8 και στον δήμο Εορδαίας 59,2 και 721 αντίστοιχα.

Τέλος, τόνισε πως σε Κοζάνη και Εορδαία καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων 23,5% και 35% αντίστοιχα, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων διαφοροποιείται αυξητικά σε 432 και 241 αντίστοιχα.

«Απευθύνουμε για ακόμη μία φορά έκκληση στους κατοίκους για πιστή εφαρμογή των μέτρων» σημείωσε.

Αίρεται το πλαφόν των 20 ατόμων στο λιανεμπόριο

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε ακόμη την άρση του πλαφόν των 20 ατόμων στο λιανεμπόριο σε όλη τη χώρα. Όπως είπε, από τη Δευτέρα:

Σε επιφάνειες καταστημάτων έως 500 τμ επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25 τμ

Σε επιφάνειες άνω των 500 τμ, για κάθε 100 τμ, πλέον των 500, επιτρέπεται ένας πελάτης.

Ανοίγουν τα καταστήματα ΟΠΑΠ

Παράλληλα, ανακοίνωσε από την προσεχή Δευτέρα και το άνοιγμα των καταστημάτων ΟΠΑΠ με δύο εξαιρέσεις. Όπως ανέφερε, δεν θα επαναλειτουργήσουν τα opap play και οι υπηρεσίες τυχερών παιγνίων με μηχανήματα και κερματοδέκτη.