Skip to main content

Επιστρέφει η μουσική στην εστίαση - Τέλος η νυχτερινή απαγόρευση από 1/7

Από Σάββατο 12/6 η απαγόρευση μετατίθεται στις 1.30 τα ξημερώματα με λήξη στις 5.00 το πρωί, ενώ από 1η Ιουλίου το μέτρο της απαγόρευσης θα καταργηθεί

«Η βελτίωση που παρουσιάζει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μάς επιτρέπει να προχωρήσουμε στην άρση κάποιων επιπλέον περιοριστικών μέτρων», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση.

Όπως τόνισε η απαγόρευση κυκλοφορίας από το Σάββατο 12 Ιουνίου μετατίθεται στις 1.30 τα ξημερώματα με λήξη στις 5.00 το πρωί, ενώ από 1η Ιουλίου, έαν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, το μέτρο της απαγόρευσης θα καταργηθεί.

Από Σάββατο 12 Ιουνίου θα επιτρέπεται η μουσική στην εστίαση μόνο σε εξωτερικούς χώρους, εκεί που υπάρχουν μόνο καθήμενοι πελάτες. Τα πρόστιμα είναι 5.000 ευρώ στην πρώτη παράβαση και αναστολή λειτουργίας 15 ημερών στην επιχείρηση στη δεύτερη παράβαση, σε περίπτωση καταστρατήγησης των μέτρων.

Από Δευτέρα 14 Ιουνίου ξεκινούν οι εργαστηριακές, κλινικές και πρακτικές ασκήσεις όλων των φοιτητών όλων των εξαμήνων καθώς και των κέντρων δια βίου μάθησης των ΑΕΙ.

Από Σάββατο 12 Ιουνίου επανεκκινούν τη δραστηριότητά τους και καταστήματα εστίασης που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές και μόνο για εκείνες που έχουν δύο ελεύθερες διόδους. Την ίδια ημέρα από τις 6.00 το πρωί αυξάνεται η πληρότητα στα ακροάματα-θεάματα, από 50% σε 75% όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1.000 θέσεων, σε 70% έως 5.000 θέσεων, σε 65% έως 10.000 θέσεων και έαν είναι μεγαλύτερο μένει στις 10.000 θέσεων. Πάντα παραμένει υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Για τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία τεσσάρων πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100μ2. Για τις υπηρεσίες κέτερινγκ από 1η Ιουλίου το όριο αυξάνεται από 100 ατόμα σε 300.

Για τις εμποροπανηγύρεις αποφασίστηκε η επανέναρξή τους μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%. Το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα επικαιροποιηθεί και θα ανακοινωθεί τα επόμενα 24ωρα.

Τα προνόμια των εμβολιασμένων

«Για μένα δεν υπάρχουν προνόμια και κίνητρα, δεν υπάρχουν δικαιώματα. Υπάρχει σταδιακή άρση των περιορισμών για αυτούς που κινδυνεύουν. Αυτή είναι η πραγματική ουσία. Η συζήτηση είναι σε εξέλιξη και θα ήμαστε έτοιμοι όταν το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε όλες τις ηλικιακές μονάδες να πούμε πολύ πιο συγκεκριμένα πράγματα»,, τόνισε για τα ενδεχόμενα προνόμια των εμβολιασμένων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι «γίνεται τεράστια προσπάθεια από όλους, μετά από 12 μήνες έχουμε έτοιμο το εμβόλιο. Φτάσαμε να εμβολιάζουμε 100.000 πολίτες την ημέρα. Υπήρχε μεγάλη κουβέντα και για τις μεγάλες ηλικίες, για το έαν εμβολιαστούν. Μέχρι εκείνο το σημείο θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερα νούμερα εμβολιασμών και πρέπει να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα και την υγεία των γύρω μας. Προφανώς αναμένονται πρωτοβουλίες. Η κοινωνία θα ωθήσει ώστε να δοθεί η λύση».

Τα σενάρια για τη διάθεση των self test

«Επιβεβαιώνω ότι υπάρχει διαβούλευση για το πως θα διατεθούν. Όπως και να γίνει θα γίνει με πλήρη σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα όλων των εμπλεκομένων και με μόνο γνώμονα να συνεχίσει να υπηρετεί τη δημόσια υγεία», είπε ο κ. Χαρδαλιάς για τη διάθεση των self test.

H ανακοίνωση του υπουργείου Aνάπτυξης και Επενδύσεων

Η Ειδική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά τη συνεδρίασή της σήμερα, Τετάρτη 9 Ιουνίου, ενέκρινε την εισήγηση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία περιλαμβάνει τα κάτωθι:

• Τη μείωση του ωραρίου γενικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, από 1:30 έως 5:00

• Την επαναφορά μουσικής μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης για καθήμενους από τις 12 Ιουνίου

• Την αύξηση από 01/07/2021 του αριθμού παρευρισκομένων σε δεξιώσεις και υπηρεσίες Catering στα τριακόσια (300) άτομα, με την ισχυρή σύσταση όπως η είσοδος των καλεσμένων να πραγματοποιείται είτε με αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου (self–test ή PCR ή rapid test) 24 ώρες πριν, είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε με πιστοποιητικό νόσησης

• Την επανεκκίνηση λειτουργίας εστίασης σε εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές από 12/06/2021, με την προϋπόθεση οι στοές αυτές να έχουν δύο ανοικτές πλευρές

• Στα καταστήματα Κινητής Τηλεφωνίας να επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία 4 πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100 τ.μ.

• Την επανέναρξη των εμποροπανηγύρεων μόνο για τις Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες το ποσοστό εμβολιασμού είναι >50%

• Τη λειτουργία των πρακτορείων ΟΠΑΠ, στις 11/06/2021, ως ακολούθως:

Ένα (1) άτομο ανά 10 τμ.
Επιτρέπεται ένας (1) καθήμενος ανά τραπέζι με διάταξη τραπεζιών σύμφωνα με τους κανόνες της εστίασης

• Τη λειτουργία των εκθέσεων ανοιχτών χώρων σύμφωνα με τους κανόνες των λαϊκών αγορών

• Την πραγματοποίηση ειδικής έκθεσης Defeaαπό 13–15 Ιουλίου στο Metropolitan Expo, σύμφωνα με το πρωτόκολλο λειτουργίας εκθέσεων

• Επανέναρξη από 14/06/2021 της πλήρης λειτουργίας των φροντιστηρίων για όλους τους μαθητές με φυσική παρουσία και τήρηση των υφιστάμενων κανόνων προστασίας και υποχρεωτική χρήση rapid–test ή self–test μία φορά εβδομαδιαίως για όλους τους συμμετέχοντες (εκπαιδευτικούς και μαθητές)

Την επόμενη εβδομάδα θα αποφασιστούν ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας οι υπόλοιπες δραστηριότητες.