Skip to main content

Επίσημο: Τέλος τα sms - Ελεύθερες μετακινήσεις, απαγόρευση κυκλοφορίας από 00.30

Το χρονοδιάγραμμα της άρσης οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων παρουσίασε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Την άρση των περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσε κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

Συγκεκριμένα, καταργείται από την Παρασκευή 14 Μαΐου η υποχρέωση αποστολής sms στο 13033 και 13032, η απαγόρευση κυκλοφορίας μετατίθεται στις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα ενώ απελευθερώνονται και οι υπερτοπικές μετακινήσεις.

Όπως είπε ο κ. Σκέρτσος, από 17 Μαΐου ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, από 21 Μαΐου επαναλειτουργούν οι θερινοί κινηματογράφοι ενώ από 28 Μαΐου επανεκκινούν και οι δραστηριότητες ανοικτού θεάματος-ακροάματος.

Κατά τη διάρκεια του Μαΐου η εστίαση θα παραμείνει χωρίς μουσική, ενώ εντός του ίδιου μήνα το λιανεμπόριο θα επιστρέψει σε λειτουργία με κανόνες χωρητικότητας χωρίς click away ή click-inside.

Επίσης, τον Ιούνιο θα επιτραπούν εκδηλώσεις και δεξιώσεις έως 100 άτομα σε εξωτερικούς χώρους (π.χ. γάμοι / βαφτίσια) καθώς και το άνοιγμα των μπαρ.

Από 1 Ιουνίου τίθεται σε ισχύ το πράσινο πιστοποιητικό, ενώ από την προσεχή Παρασκευή μπαίνει σε ισχύ η ελληνική εκδοχή του πράσινου πιστοποιητικού όσον αφορά στις μετακινήσεις προς τα νησιά (με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς. Ο πολίτης που επιθυμεί να ταξιδέψει θα πρέπει να έχει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 μέρες μετά την 2η δόση) είτε τεστ pcr 72 ωρών είτε rapid test ή self-test 24 ωρών είτε αποδεικτικό νόσησης. Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Διαβάστε ακόμη: Τα 19 νησιά που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία»

Ο υφυπουργός σημείωσε πως έως σήμερα έχουν διατεθεί συνολικά περισσότερα από 8 εκατ. δωρεάν self tests, σε περισσότερους από 2,9 εκατ. πολίτες.

Πρόσθεσε πως 11.532 συμπολίτες μας επιβεβαίωσαν, έως σήμερα, ότι είναι φορείς του ιού χάρη στα self tests, κάτι που σημαίνει ότι «αυτοί οι άνθρωποι, αν δεν υπήρχε αυτή η πολιτική δημόσιας υγείας όλο το προηγούμενο διάστημα και εφόσον ήταν ασυμπτωματικοί θα κυκλοφορούσαν και θα μετέδιδαν τον ιό, παρατήρησε επίσης».

Απαντώντας στο ερώτημα «πέρυσι ανοίξαμε όταν είχαμε σχεδόν μηδενικά κρούσματα, φέτος γιατί ανοίγουμε με τα κρούσματα τόσο ψηλά;», ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος έδωσε τέσσερις λόγους: «Πρώτον, πέρυσι δεν είχαμε εμβόλια ενώ φέτος έχουμε. Δεύτερον, με το ζόρι πέρυσι κάναμε 800 τεστ την ημέρα στην αρχή της πανδημίας ενώ φέτος υπερβαίνουμε τα 80.000 και ταυτόχρονα πραγματοποιούμε εκατομμύρια self tests σε εβδομαδιαία βάση.Τρίτον, πέρυσι η ανοσία του πληθυσμού ήταν σχεδόν μηδενική ενώ φέτος αυξάνεται εκθετικά. Τέταρτον, πέρυσι το εθνικό σύστημα υγείας ήταν πιο αδύναμο, ενώ φέτος έχουν προστεθεί 100άδες κλίνες απλές και ΜΕΘ.



Χάρη σε όλους αυτούς τους παράγοντες λοιπόν, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι αφήνουμε πίσω μας τα lockdown και ανοίγουμε με ασφάλεια», συμπέρανε ο Α. Σκέρτσος.