Skip to main content

Μητσοτάκης: Λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του, δεν έχει μέλλον

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξήρε το σημαντικό έργο που επιτελεί όλα αυτά τα χρόνια η Φιλόπτωχος Ένωση Κυρίων Δράμας στην ακριτική πόλη.

«Μεγαλώσαμε με βιβλία όπως «Τα μυστικά του βάλτου» και κάποιοι πρέπει να τα διαβάσουν για να καταλάβουν την ιστορία της Μακεδονίας». Το μήνυμα αυτό που είχε βέβαια σαφή αποδέκτη, έστειλε το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή το βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα που εντόπισε στη βιβλιοθήκη του Πνευματικού Κέντρου Δοξάτου Δράμα.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ ξεκίνησε την περιοδεία του στην Ανατολική Μακεδονία από το Δοξάτο όπου τον υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος του Δοξάτου και το Διοικητικό Συμβούλιο του Πνευματικού Κέντρου και του παρουσίασαν το ιστορικό φωτογραφικό υλικό. Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης είδε τις συγκλονιστικές φωτογραφίες από τις σφαγές που έγιναν στο Δοξάτο αλλά και φωτογραφίες από την κοινωνική ζωή και τις ιπποδρομίες οι οποίες είχαν παράδοση στην περιοχή.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στη συνέχεια στη μόνιμη πινακοθήκη που λειτουργεί καθώς και στη λαογραφική έκθεση. Ενώ κατά την έξοδο του από το πνευματικό κέντρο, έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών: «η ιστορική μνήμη αυτού του μαρτυρικού αλλά όμορφου τόπου κρατιέται ζωντανή σε αυτό τον χώρο. Λαός που δεν γνωρίζει τη Ιστορία του δεν έχει μέλλον». Τα μέλη του πνευματικού κέντρου, του δώρισαν κρασιά και λικέρ της περιοχής καθώς και το ημερολόγιο του συλλόγου τους.

Φεύγοντας από το χωριό, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων του Δοξάτου.

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε έπειτα το Φιλόπτωχο Ένωση Κυρίων Δράμας, ένα από τα παλαιότερα κοινωνικά και φιλανθρωπικά σωματεία που ιδρύθηκε το 1904, και αναφέρθηκε στο πολυσήμαντο κοινωνικό έργο που επιτελούν πολλές εθελοντικές οργανώσεις στη χώρα μας.

Μετά την ενημέρωση που είχε από την πρόεδρο της Ένωσης Κυριών Δράμας Αλίκη Τσιαμούρα και τη ξενάγηση που του έγινε στον ξενώνα ανοιχτής φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και παιδιών, εξήρε το σημαντικό έργο που επιτελεί όλα αυτά τα χρόνια το σωματείο στην ακριτική πόλη της Δράμας αλλά και στη δυναμική που απέκτησε καταφέρνοντας όπως είπε με αξιοπρέπεια, αποτελεσματικότητα και διακριτικότητα να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη.

Χαρακτήρισε τη λειτουργία του σωματείου «φάρο αισιοδοξίας για το μέλλον» αλλά και «πιλότο» για το πως θα πρέπει να λειτουργούν και να οργανώνονται οι κοινωνικές δομές στη χώρα μας και κυρίως εκείνες οι δομές που προέρχονται από τη βάση του κοινωνικού συνόλου. Επισήμανε ότι σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η χώρα θα πρέπει όλοι να βάλουν πλάτη και να κάνουν ότι τους αναλογεί ενώ απευθυνόμενος προς την κ. Τσιαμούρα σημείωσε «εσείς κάνατε με το παραπάνω αυτό που σας αναλογούσε».

Ο κ. Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στη πόλη της Δράμας επισκεπτόμενος εταιρεία παραγωγής μαρμάρου και γρανίτη στη Βιομηχανική Περιοχή.