Skip to main content

Tι προσδοκά η Αθήνα από την επίσκεψη Σολτς-Η νέα πολιτική του Βερολίνου έναντι της Άγκυρας

Οι στενές γερμανοτουρκικές σχέσεις, η διαφαινόμενη μετατόπιση στην πολιτική του Βερολίνου έναντι της Άγκυρας και οι ελληνικές επιδιώξεις

Το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα μεταβεί από το Παρίσι στην Αθήνα και την επομένη το πρωί θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι ελληνογερμανικές σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικό βαθμό ενώ εσχάτως η Γερμανία τοποθετείται ξεκάθαρα εναντίον της τουρκικής επιθετικότητας έναντι της Ελλάδας.

Ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Καιρίδης μιλώντας στη Voria.gr επισημαίνει ότι η επίσκεψη Σολτς στην Αθήνα αναμένεται να αναβαθμίσει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η μετατόπιση της Γερμανίας προς τη σωστή κατεύθυνση που είναι η καταδίκη από πλευράς της, της τουρκικής επιθετικότητας.

«Η Γερμανία είναι η ισχυρότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς εταίρους της Ελλάδας. Κατά συνέπεια, η διαρκής καλλιέργεια των ελληνογερμανικών σχέσεων εξυπηρετεί το ελληνικό εθνικό συμφέρον. Ωστόσο, στα ελληνοτουρκικά εμείς είχαμε κάποια δικαιολογημένα παράπονα από τους τους φίλους μας Γερμανούς. Το τελευταίο διάστημα όμως βλέπουμε όμως μια μετατόπιση της Γερμανίας προς τη σωστή κατεύθυνση, της ξεκάθαρης δηλαδή καταδίκης της τουρκικής επιθετικότητας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επίσκεψη Σολτς στην Αθήνα, τόσο για την περαιτέρω αναβάθμιση της πολύτιμης ελληνογερμανικής σχέσης όσο και για την επιτάχυνση της διαδικασίας γεωστρατηγικής χειραφέτησης της Ε.Ε. που δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Γερμανία» ανέφερε ο κ. Καιρίδης.

Το αγκάθι μεταξύ των ελληνογερμανικών σχέσεων όσον αφορά τη μη - έως τώρα- ξεκάθαρη θέση της έναντι των τουρκικών προκλήσεων πλέον φαίνεται ότι απαλείφεται ειδικά μετά την συνάντηση και τα όσα διημείφθησαν on camera μεταξύ της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών και του Τούρκου ομολόγου της καθώς η Μπέρμποκ είχε δηλώσει στην Αθήνα ότι «τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό» με τον Τσαβούσογλου να της λέει ότι η Γερμανία δεν πρέπει να είναι θύμα της ελληνικής προπαγάνδας.

Μάλιστα, οι Τούρκοι θεωρούν όπως είπε στη Voria.gr ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και αναπληρωτής καθηγητής του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Φίλης ότι η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών έχει υιοθετήσει τις θέσεις της Ελλάδας.

«Υπάρχει μια μετατόπιση της γερμανικής πολιτικής το τελευταίο χρονικό διάστημα η οποία είναι εμφανής και η οποία αποτυπώθηκε στην αντιπαράθεση που είχαν η Αναλένα Μπέρμποκ με τον Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψη της στην Τουρκία κάτι που έχει ενοχλήσει σφόδρα τους Τούρκους. Aκόμα και αυτές τις μέρες συζητούν για αυτή την κόντρα θεωρώντας ότι η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών υιοθέτησε τις ελληνικές θέσεις. Υπάρχει επίσης μια διάθεση από πλευράς Μπέρμποκ -που δεν ξέρω κατά πόσο απηχεί και τις απόψεις της Καγκελαρίας- για να υιοθετηθεί από πλευράς Βερολίνου μια πολιτική που θα είναι περισσότερο πολιτική αρχών κι όχι συναλλακτική όπως γινόταν επί καγκελαρίου Μέρκελ. Αυτά είναι τα καλά νέα» είπε ο κ. Φίλης προσθέτοντας παράλληλα ότι και ο Σολτς «φάινεται ότι προσπάθησε να βάλει ένα όριο στον Ερντογάν στη συνάντηση που είχαν στην Νέα Υόρκη», καθώς στην συνάντηση των μελών της Σανγκάης στην οποία είχε παραστεί και ο Ερντογάν υπήρξε το περίφημο στιγμιότυπο που ήταν αγκαζέ με τον Πούτιν. «Προσπάθησε ο Σολτς να του βάλει κάποιο όριο λέγοντας ότι είναι θυμωμένος με τον Ερντογάν που συνομιλεί με αυταρχικούς ηγέτες» είπε ο κ. Φίλης.

Οι στενές γερμανοτουρκικές σχέσεις

Από την άλλη μεριά όμως υπάρχει μια σειρά ζητημάτων που κρατούν επί χρόνια ιδιαίτερα στενές τις σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας. «Τα γερμανικά συμφέροντα στην Τουρκία παραμένουν πάρα πολύ μεγάλα και είναι και εμπορικά- επιχειρηματικά καθώς υπάρχουν πολλές γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία». Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, ψηλά βρίσκεται και το ζήτημα των «Τούρκων εμιγκρέδων που διαβιούν στην Γερμανία και αρκετοί εξ αυτών ψηφίζουν» αλλά και το μεταναστευτικό «που ενδιαφέρει πάρα πολύ τους Γερμανούς, οπότε κάθε φορά που αυξάνουν οι ροές δημιουργεί προβληματισμό στο Βερολίνο».

Ένα άλλο ζήτημα μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, όπως είπε ο κ. Φίλης, είναι η αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών που είναι σημαντική θυμίζοντας μάλιστα ότι «η Τουρκία είναι να παραλάβει γερμανικά υποβρύχια μέχρι το 2026».

«Γενικότερα η άποψη της κυρίαρχης ελίτ στην Γερμανία είναι ότι η Τουρκία είναι μια πάρα πολύ σημαντική χώρα με την οποία δεν πρέπει να χαθεί επαφή. Όχι ότι αυτή είναι λάθος αντίληψη. Το αντίθετο. Και η Ελλάδα αυτό επιθυμεί. Δεν επιθυμεί μια Τουρκία η οποία θα είναι απομονωμένη και περιθωριοποιημένη από τη Δύση και θα κοιτά μόνο προς την Ανατολή γιατί αυτό θα την καταστήσει πιο επικίνδυνη απέναντι στην Ελλάδα και λιγότερο ελεγχόμενη. Απλώς αυτό το οποίο εμείς θέλουμε είναι μια πολιτική απέναντι στην Τουρκία η οποία θα έχει όρους και προϋποθέσεις. Αυτό είναι το οποίο θα θέλαμε να βάλει η Γερμανία στο μείγμα της δικής της πολιτικής της απέναντι στους Τούρκους» κατέληξε ο κ. Φίλης.