Skip to main content

Επίσκεψη στη Λιβύη προετοιμάζει ο Σαρκοζί

Σε κατ ‘αρχήν συμφωνία με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης για μια επίσκεψη του στη Βεγγάζη, ήλθε ο Γάλλος πρόεδρος.

Σε κατ ‘αρχήν συμφωνία με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (CNT) της Λιβύης για μια επίσκεψη του στη Βεγγάζη, ήλθε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, όπως έγινε σήμερα γνωστό από τη γαλλική Προεδρία .

Σημειώνεται ότι η Βεγγάζη, στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης, αποτελεί το προπύργιο της εξέγερσης ενάντια στο καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι. Η γαλλική προεδρία έκανε τις ανακοινώσεις αυτές δύο ημέρες μετά την επίσκεψη στο Παρίσι του Μουστάφα Αμπτελτζαλίλ, προέδρου του CNT, το θεσμό που εκπροσωπεί την εξέγερση.

«Καλέσαμε τον γάλλο πρόεδρο να έρθει σε επίσκεψη στη Βεγγάζη, νομίζω ότι θα ήταν πολύ σημαντικό για το ηθικό της επανάστασης», δήλωσε τότε ο Αμπντελτζαλίλ. «Δέχτηκε (...) αλλά δεν έχει οριστεί ημερομηνία», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους διάκειται επίσης ευνοϊκά στο ξεπάγωμα λιβυκών περιουσιακών στοιχείων υπέρ του CNT, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε το CNT ως νόμιμο συνομιλητή της στη Λιβύης, όταν ο Νικολά Σαρκοζί δέχτηκε στις 10 Μαρτίου τρεις εκπροσώπους της εξέγερσης στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Όσον αφορά, τέλος, την προμήθεια όπλων προς τους εξεγερμένους, το Παρίσι το αποκλείει πλήρως, ωστόσο θεωρεί ότι δεν είναι παράνομο άλλες χώρες να δίνουν όπλα στους αντάρτες για την «προστασία του άμαχου πληθυσμού». Για το Παρίσι, αυτό είναι σύμφωνο με την παράγραφο 4 του ψηφίσματος 1973 του ΟΗΕ που επιτρέπει στον Λιβυκό λαό να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στις δυνάμεις του συνταγματάρχη Καντάφι.