Skip to main content

Επίσκεψη του υφυπουργού Ενέργειας στις εγκαταστάσεις της Edil Hellas

Η Edil είναι η εταιρεία που υλοποίησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την έννοια του «εικονικού αγωγού» για την τροφοδότηση «απομακρυσμένων δικτύων».

Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Edil Hellas πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο στη Σίνδο Θεσσαλονίκης ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς και υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς Φυσικού Αερίου.

Η επίσκεψη περιελάμβανε ξενάγηση στο νέο μεγάλο σταθμό συμπίεσης και μεταφοράς φυσικού αερίου CNG της Edil Hellas, την πρώτη επένδυση αυτής της μορφής που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα και δημιούργησε νέα δεδομένα στην ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου καθώς άνοιξε το δρόμο για την ένταξη πολλών απομακρυσμένων από το δίκτυο φυσικού αερίου περιοχών στον ενεργειακό χάρτη της χώρας.

Η Edil είναι η εταιρεία που  υλοποίησε  για πρώτη φορά στην Ελλάδα την έννοια του «εικονικού αγωγού» που επιτρέπει να τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο τα λεγόμενα «απομακρυσμένα δίκτυα» και «μεμονωμένοι βιομηχανικοί καταναλωτές», πρακτική που έχει βρει έδαφος τόσο στο εξωτερικό αλλά και μέσω της εταιρείας και στην Ελλάδα. Επόμενος στόχος της Edil είναι η ανάπτυξή του κλάδου φυσικού αερίου της εταιρείας μέσω πλάνου αεριοποίησης περιοχών και πόλεων της Ελλάδος που έως σήμερα βρίσκονταν σε ενεργειακή απομόνωση, με σημαντικές επενδύσεις του ομίλου σε νέα δίκτυα διανομής και σταθμούς τροφοδοσίας συμπιεσμένου φυσικού αερίου CNG και LNG.

Ήδη έχει θέσει σε λειτουργία ένα δίκτυο 3 μεγάλων σταθμών συμπίεσης και έχει υποβάλει αιτήσεις για τις οποίες έλαβε από την ΡΑΕ τις πρώτες εγκρίσεις ΑΣΦΑ για την Κατασκευή και Διαχείριση Δικτύων Διανομής που σύμφωνα με το 3-ετές πλάνο της εταιρείας προβλέπει ανάπτυξη σε 12 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. «Ευχαριστούμε τον Υφυπουργό Ενέργειας κ. Θωμά, τα στελέχη του υπουργείου καθώς και  τους κ.  Κ. Μπατιλάνα Δ.Σ. του ΔΕΣΦΑ και τον νέο ΔΣ της ΔΕΠΑ κ. Ξιφαρά, που με την παρουσία τους δηλώνουν το ειλικρινές τους ενδιαφέρον για συνεργασία όλων των φορέων σε δράσεις που στοχεύουν στην συνολική ανάπτυξη και αναδιάρθρωση της ενεργειακής αγοράς της χώρας» δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Edil Hellas κ.  Μιχάλης Λαμπρόπουλος.