Skip to main content

Επίσκεψη Τσίπρα στο Δέλτα του Αξιού

«Η λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, για να την αφήσουμε στα χέρια της αγοράς», τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Με μυδοκαλλιεργητές, φορείς διαχείρισης προστατευομένων περιοχών της Μακεδονίας και εκπροσώπους της κοινωνίας της Χαλάστρας συναντήθηκε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Δέλτα του ποταμού Αξιού.

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τις θέσεις του κόμματός του για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών. Για το Δέλτα του Αξιού σημείωσε ότι είναι ένας βιότοπος σπάνιας περιβαλλοντικής αξίας και πρέπει να προστατευθεί.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε να δρομολογηθούν από την πολιτεία οι διαδικασίες για την ενίσχυση του φορέα διαχείρισης και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να υπάρξουν κίνητρα για ήπιας μορφής ανάπτυξη, που θα κάνει την περιοχή πόλο έλξης, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, αλλά θα στρέψει και τις υπάρχουσες μορφές παραγωγικής δραστηριότητας, όπως η κτηνοτροφία, η γεωργία, η μεταποίηση, σε κατευθύνσεις φιλικές στο περιβάλλον.

«Η λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια της αγοράς. Οι ίδιοι οι πολίτες οφείλουν να ενεργοποιηθούν για να προστατεύσουν το περιβάλλον. Και μέσα από αυτήν την οπτική να δημιουργηθούν νέοι όροι ανάπτυξης, φιλικής στο περιβάλλον», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπροσθέτως, παρατήρησε ότι υπάρχει ευαισθητοποίηση των πολιτών, ξεπερνιούνται προκαταλήψεις χρόνων και αντιρρήσεις που ήθελαν την εμπορική αξιοποίηση της περιοχής, όμως υπάρχει και μια απαράδεκτη γραφειοκρατία η οποία ταλαιπωρεί όσους θέλουν να προστατέψουν το περιβάλλον, αλλά και να ενισχύσουν την παραγωγή στην ευρύτερη περιοχή.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε το γεγονός ότι, ενώ περισσότερες από 200 οικογένειες ζουν από τη μυδοκαλλιέργεια, οι άδειες για την παραγωγή μυδιών είναι μόνο 26 και σημείωσε: «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε ποιον συμφέρει αυτή η εμμονή, αυτή η γραφειοκρατική αγκύλωση. Προφανώς κάποιους οι οποίοι θέλουν να κερδίζουν από αυτές τις αντιφάσεις. Όχι όμως τον μικρό, τον μικρομεσαίο καλλιεργητή, τον βιοπαλαιστή».

Επεσήμανε ότι αυτές οι αντιφάσεις πρέπει να ξεπεραστούν και κάλεσε την πολιτεία να δώσει λύσεις.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Χαλάστρας, Γρηγόρη Ουζούνη, και τον αντιδήμαρχο, Κώστα Βουδούρη, επισκέφθηκε τον χώρο, που διαμόρφωσε ο δήμος για τη μετεγκατάσταση κοινότητας ΡΟΜ, ώστε να μετατραπεί σε έναν σύγχρονο οικισμό με όλες τις απαραίτητες υποδομές ο ως τώρα καταυλισμός της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ