Skip to main content

Επισκέψιμα από αύριο τρία ιστορικά αρχοντικά της Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο της πανελλαδικής δράσης «Επισκέψιμα Αρχοντικά», το παράρτημα Θεσσαλονίκης της ΕΛΛΕΤ ανοίγει τις πόρτες τριών αρχοντικών για τέσσερις μέρες

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), στα πλαίσια της συμμετοχής της στον εορτασμό του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και σε συνεργασία με τον πανευρωπαϊκό οργανισμό European Historic Houses Association, διοργανώνει την πανελλαδική δράση «Επισκέψιμα Αρχοντικά».

Για πρώτη φορά, μεταξύ 24 και 27 Μαΐου, σε 13 πόλεις της Ελλάδας, ιδιοκτήτες 39 αξιοσημείωτων αρχοντικών θα ανοίξουν τις πόρτες τους προσκαλώντας το κοινό να γνωρίσει και να εκτιμήσει την πολιτιστική τους αξία και τον αρχιτεκτονικό τους πλούτο. Στα 39 επιλεγμένα ιστορικά κτήρια συμπεριλαμβάνονται από μεσαιωνικά σπαράγματα και μεταβυζαντινά πετρόκτιστα αρχοντικά με σαχνισί, μέχρι μεγαλοπρεπείς νεοκλασσικές κατοικίες σημαντικών αστικών κέντρων του παρελθόντος, αλλά και κτίσματα γεννημένα από την ώσμωση λαϊκής και αστικής παράδοσης ενταγμένα σε παραδοσιακούς οικισμούς.

Η ίδια δράση θα πραγματοποιείται τις ίδιες ημερομηνίες σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΛΛΕΤ, ενώ στην Ευρώπη ο θεσμός αυτός έχει μεγάλη ιστορία, στην Ελλάδα δυστυχώς πολλές ιστορικές κατοικίες που επιβίωσαν από την λαίλαπα της άναρχης οικοδομικής ανάπτυξης των δεκαετιών 1950-1980, στέκουν ερειπωμένες ή καταρρέουν λόγω της πλήρους εγκατάλειψης.

Στόχος αυτής της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με την αρχιτεκτονική κληρονομιά μικρότερης κλίμακας, η οποία είναι εξίσου σημαντική με τα επιβλητικά αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία που διασώζονται, καθώς και αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ιστορικών σπιτιών στην Ελλάδα για τη διάσωση και τη συντήρησή τους.

Η δράση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της κυρίας Αλεξάνδρας Μαμαλίγκα - Προκοπίου.

Στη Θεσσαλονίκη, το παράρτημα της ΕΛΛΕΤ συμμετέχει ενεργά στην εν λόγω δράση, συνδιοργανώνοντας με την Γ΄Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, τις παρακάτω επισκέψεις σε τρία ιστορικά Αρχοντικά της πόλης, στον παραδοσιακό οικισμό της Άνω Πόλης, ως εξής:

Διατηρητέο Θεοφίλου 25 - Γ΄ Δημοτική Κοινότητα, την Παρασκευή 25/5, με ώρες επίσκεψης: 11.00-13.00

Υποδοχή-ξενάγηση: Βασίλης Κονιόρδος, αρχιτέκτονας, Λένα Ψημένου, συντηρήτρια έργων τέχνης

Διατηρητέο Κρίσπου 7 - Δημοτική Βιβλιοθήκη Άνω Πόλης, την Παρασκευή 25/5, με ώρες επίσκεψης: 11.00-13.00

Υποδοχή-ξενάγηση: Ευαγγελία Καμπούρη, Δρ Ιωάννα Στεριώτου, τ. προϊστάμενες της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας

Διατηρητέο Επιμενίδου 19 - γραφεία ΕΛΛΕΤ-ΠΘ, την Κυριακή 27/5, με ώρες επίσκεψης: 11.00-13.00

Υποδοχή-ξενάγηση: Μαρία Δούση, Μιχάλης Νομικός, Καθηγητές αρχιτεκτονικής ΑΠΘ, μελετητές των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου

Συντονιστής προγράμματος ΕΛΛΕΤ-ΠΘ: Άγγελος Μήτσας, συντηρητής αρχαιοτήτων & έργων τέχνης

Οργανωτική υποστήριξη: Ιωάννα Μικρού, ειδ. καινοτομίας & επιχειρηματικότητας.