Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020
x

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 2021 Ο ΤΥΜΒΟΣ ΚΑΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Η κυβέρνηση επιδιώκει την επίσπευση των χρονοδιαγραμμάτων ολοκλήρωσης των εργασιών στον Τύμβο Καστά, σύμφωνα με τη Λίνα Μενδώνη

Ο αρχαιολογικός χώρος στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη θα είναι επισκέψιμος από το 2021, σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Το έργο τρέχει σε υψηλούς ρυθμούς εδώ και αρκετούς μήνες και το χρονοδιάγραμμα μέχρι πρόσφατα προέβλεπε ότι το 2022 ο αρχαιολογικός χώρος θα μπορεί να είναι επισκέψιμος για ειδικές ομάδες κοινού, ώστε 5-6 επισκέπτες ανά ομάδες να επισκέπτονται το ταφικό μνημείο.

Ωστόσο, μιλώντας χθες σε τηλεοπτικό σταθμό, η κα Μενδώνη τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την επίσπευση των χρονοδιαγραμμάτων ολοκλήρωσης των εργασιών στον Τύμβο Καστά.

Η ίδια η υπουργός Πολιτισμού στη διάρκεια επίσκεψής της στην Αμφίπολη είχε δηλώσει έτοιμη να επισκεφθεί όσες φορές χρειαστεί τον Τύμβο Καστά και να δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο για να επισπευθούν τα χρονοδιαγράμματα. Δείτε εδώ

Στο πλαίσιο αυτό, η τομεάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας Κατερίνα Περιστέρη μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλο συναντήθηκαν με στελέχη του υπουργείου στην Αθήνα και συζήτησαν για την πρόοδο των εργασιών στερέωσης και αναστήλωσης, με τελικό στόχο το μνημείο να γίνει επισκέψιμο όσο το δυνατόν συντομότερα.

Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2019 ολοκληρώθηκε η μεταφορά 330 αρχιτεκτονικών μελών (μεγάλα κομμάτια μαρμάρου) τα οποία ήταν στοιβαγμένα εκεί που βρίσκεται το Λιοντάρι της Αμφίπολης και τα οποία, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ανήκουν στον περίβολο του ταφικού μνημείου. Ήδη, τα 300 κομμάτια μεταφέρθηκαν πάνω στον τύμβο, ενώ τα υπόλοιπα μένει να ταυτιστούν στις θέσεις που πρέπει.

Στο τελικό στάδιο του έργου, εφόσον υπάρξει η χρηματοδότηση, στην κορυφή του τύμβου αναμένεται να εγκατασταθεί το Λιοντάρι της Αμφίπολης.

Πριν από λίγες ημέρες, εξάλλου, βρέθηκε στην Αμφίπολη κλιμάκιο ειδικών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για να επισπευθούν οι εργασίες που πρέπει να γίνουν.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ