Skip to main content

Επισκευάζοντας παλιές βρύσες στο Πήλιο

Στον Άγιο Λαυρέντιο του Πηλίου νέοι από την Ελλάδα και τη Γερμανία μαζί με συνομηλίκους τους από όλο τον κόσμο επισκεύασαν τις βρύσες του χωριού

Στο πρωινό ραντεβού της τελευταίας μέρας ήταν όλοι στην ώρα τους. Οι δεκατέσσερις εθελοντές από Ελλάδα, Γερμανία και άλλες χώρες, περήφανοι για τη δουλειά τους, περπατούν στα όμορφα καλντερίμια του Αγίου Λαυρεντίου στο Πήλιο. «Στη χώρα των Κενταύρων», για δύο εβδομάδες, εργάστηκαν ακούραστοι και αποκατέστησαν τις πάνω από είκοσι παραδοσιακές βρύσες του χωριού, με τους ντόπιους να αγκαλιάζουν θερμά στην προσπάθεια. To πρωτότυπο workcamp συνδιοργάνωσαν η μη κυβερνητική οργάνωση Citizens in Action από την Ελλάδα και η γερμανική IBG από τη Γερμανία.

Διάσωση της λαογραφικής κληρονομιάς

«Mελετήσαμε μία-μία τις βρύσες κι έπειτα χωριστήκαμε σε ομάδες των τριών ατόμων και προχωρήσαμε στην αποκατάστασή τους. Καθαρισμός, ξεβοτάνισμα, βάψιμο και αρμολόγηση σε όσες ήταν πιο σύγχρονες και μας επιτρεπόταν να το κάνουμε», αναφέρει στη Deutsche Welle o Τάσος Χατζόγλου από τους συμμετέχοντες στο workcamp. Κάθε βρύση έχει το όνομα της οικογενείας που την κατασκεύασε, με την παλαιότερη το 1870.  Στον Άγιο Λαυρέντιο ο ήχος του νερού που ρέει από τις βρύσες ακούγεται όπου και να περπατήσεις. Η ποσότητα των νερών και η έλλειψη δικτύου ύδρευσης στο παρελθόν ανάγκασε του κατοίκους να προχωρήσουν στην κατασκευή τους. Πολλές φορές σήμερα όταν υπάρχει διακοπή της υδροδότησης οι παραδοσιακές βρύσες δίνουν λύση στο πρόβλημα. Τον Σεπτέμβρη οι κάτοικοι του χωριού τις αφήνουν ανοιχτές και με αυτόν τον τρόπο καθαρίζονται τα καλντερίμια. «Λάβαμε γνώση που κινδύνευε να χαθεί. Ρωτήσαμε τους γηραιότερους του χωριού που ξέρανε την ιστορία κάθε βρύσης. Κάναμε λίστα με ονόματα των βρυσών και σκαριφήματα», αναφέρει ο 30χρονος tattoo artist ο οποίος έχει σπουδάσει ανακαίνιση κτιρίων.

Η ιδέα  του εγχειρήματος προήλθε από τους ντόπιους που στήριξαν την προσπάθεια.  «Μας βοήθησε πολύ η τοπική κοινότητα. Οι βρύσες ήταν αρκετά παρατημένες. Οι κάτοικοι ήταν πολύ φιλόξενοι, μας κερνούσαν καφέ και φαγητό και έτσι μπορέσαμε  να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες για το έργο μας στο χωριό», τονίζει η Τζιοβάνα Πινιάτι, υπεύθυνη της διοργάνωση του workcamp. Οι συμμετέχοντες πήραν συνεντεύξεις από τους κατοίκους του χωριού που θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός οδηγού για τις βρύσες του χωριού, που μπορεί να βοηθήσει στην τουριστική ανάδειξη του.

«Ένας τρόπος να βρεις τον εαυτό σου»

«Ήταν η καλύτερη απόφαση να έρθω», λέει χαρακτηριστικά η 19χρονη Νίνα Λεντς από τη Βόννη, που συμμετείχε στο workcamp, συνεχίζοντας: «Βρήκα την ευκαιρία να ασχοληθώ με σωματική εργασία και να γνωρίσω άλλες κουλτούρες. Ήταν πολύ όμορφα όταν εργαζόμασταν στις βρύσες του χωριού και χαιρόμαστε για το αποτέλεσμα». Ο χρόνος στην ελληνική επαρχία έδωσε ανάσα ζωής στους συμμετέχοντες. «Εδώ τα κάνεις όλα με τα πόδια, έρχεσαι σε επαφή με τη φύση και καθαρίζει ο νους σου», τονίζει η Ίβα Νοβάκοβιτς από τη Σερβία που έχει παρά τα εικοσιένα της χρόνια μεγάλη εμπειρία από ανάλογες δράσεις. «Ζω σε μια μεγάλη πόλη, όπου οι άνθρωποι τρέχουν συνεχώς. Εδώ είναι όλα πιο αργά και οι άνθρωποι είναι φιλικοί και όχι απρόσωποι όπως τις μεγαλουπόλεις. Αν ψάχνεις να βρεις τι να κάνεις στη ζωή σου, έχεις το χρόνο και το περιβάλλον για να το κάνεις. Ένας τρόπος να βρεις τον εαυτό σου», επισημαίνει η Ίτσουάν Γκάου από τη Ταιβάν.

H νέα «smart phone» γενιά έχει και το άλλο της πρόσωπο, με σεβασμό στη φύση και την πολιτιστική κληρονομιά. «Εντυπωσιάστηκα πολύ από την ωριμότητα και την ευελιξία των παιδιών κάτι που μου έδωσε μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον», λέει χαρακτηριστικά η Τζιοβάνα Πινιάτι. Τα αποτελέσματα της δράσης ήδη έφεραν συζητήσεις για την πραγματοποίηση ανάλογου workcamp και το επόμενο καλοκαίρι με στόχο τη συνέχιση του έργου στις βρύσες του Αγίου Λαυρεντίου και τα καλντερίμια του χωριού.

Διογένης Δημητρακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle