Skip to main content

Επεισόδια με τραυματίες σημειώθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οι λιμενικοί προσπάθησαν να αποτρέψουν την αθρόα επιβίβαση εκατοντάδων μεταναστών στο πλοίο της γραμμής.

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στο λιμάνι της Μυτιλήνης μεταξύ λιμενικών και μεταναστών με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρία άτομα.

 Όπως μετέδωσε το Star, τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οι λιμενικοί προσπάθησαν να αποτρέψουν την αθρόα επιβίβαση εκατοντάδων μεταναστών στο πλοίο της γραμμής για τον Πειραιά.

Παρά τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό που επιβάλουν αυστηρούς περιορισμούς στο αριθμό των επιβατών στα πλοία, μεγάλες ομάδες μεταναστών άρχισαν από νωρίς να συνωστίζονται στο χώρο επιβίβασης, χωρίς κάποιο μέτρο προφύλαξης, με ελάχιστους να φοράνε μάσκες.

Υπήρξε και σήμερα συνωστισμός, αλλά παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των λιμενικών, κανείς δεν αποχωρούσε από το λιμάνι. Κάποια στιγμή οι μετανάστες, άνδρες στο σύνολό τους, φέρεται να όρμησαν και να επιχείρησαν να σπάσουν τον κλοιό για να εισβάλουν στο πλοίο.

Τότε αναγκάστηκαν να επέμβουν οι λιμενικοί, οι οποίοι κατάφεραν να τους απωθήσουν έξω από το χώρο του λιμανιού. Ωστόσο ορισμένοι, όπως αναφέρει το cnn.gr, προσπάθησαν να ρίξουν τη συρόμενη μεταλλική πόρτα του λιμανιού.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν ελαφρά ορισμένοι μετανάστες αλλά και λιμενικοί.

Από την περασμένη Παρασκευή επιτρέπεται η αναχώρηση από τη Μυτιλήνη, προσφύγων με τρίπτυχα που διαθέτουν μπλε σφραγίδα, δηλαδή έχουν άρση γεωγραφικού περιορισμού στη μετακίνηση τους, καθώς και όσων έχουν β' απορριπτική απόφαση, δηλαδή έχουν χάσει κάθε δικαίωμα ασύλου και πρέπει να αναχωρήσουν από τη χώρα, δηλαδή να φύγουν από το νησί για να αναζητήσουν τρόπο εξόδου από την Ελλάδα.

Συνολικά από την περασμένη Παρασκευή έως σήμερα, έχουν φύγει από δομές στη Μυτιλήνη 769 άτομα από αυτές τις κατηγορίες, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σημαντικά. Κι αυτό, γιατί σύμφωνα με τις αρχές, υπολογίζεται ότι οι μισοί σχεδόν από όσους βρίσκονται σήμερα στο νησί ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες.

Ας σημειωθεί ότι οι ανήκοντες στις παραπάνω κατηγορίες, χάνουν και το δικαίωμα σίτισης και στέγασης, έστω και σε καταυλισμούς, καθώς και το μηνιαίο επίδομα των 90 ευρώ κατ’ άτομο που έπαιρναν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

φωτογραφία: ΕΡΤ