Skip to main content

Επεισόδια σε ΔΕΘ:28 προσαγωγές, 8 συλλήψεις, 15 αστυνομικοί τραυματίες

Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται και δύο ανήλικοι - Συνολικά 13 κάδοι κάηκαν - Φθορές σε καταστήματα και δημαρχείο - Επίθεση σε ΙΧ Τούρκων

Μάχες σώμα με σώμα, κλεφτοπόλεμος με άνδρες των ΜΑΤ και πετροπόλεμος συνέθεσαν το σκηνικό χθες βράδυ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, με κουκουλοφόρους και άτομα που αποκόπηκαν από τη συγκέντρωση να συγκρούονται για περίπου πέντε ώρες με δυνάμεις της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τον έως τώρα απολογισμό, 28 άτομα προσήχθησαν και 8 συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων και δύο ανήλικοι. Ανάμεσα στους συλληφθέντες υπάρχει και μία νεαρή, η οποία, ωστόσο, συνελήφθη για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Μεγάλες είναι οι καταστροφές που άφησαν πίσω τους οι ταραξίες, με το κέντρο της πόλης να θυμίζει κυριολεκτικά βομβαρδισμένο τοπίο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, συνολικά 13 κάδοι και δύο βαρέλια κάηκαν στην ευρύτερη περιοχή, ενώ φθορές προκλήθηκαν σε καταστήματα επί της λεωφόρου Νίκης. Δύο σπασμένες τζαμαρίες υπήρξαν και στο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης, από όπου ξεκίνησαν οι συμπλοκές περίπου στις 19:00 χθες.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν 15 αστυνομικοί, προερχόμενοι κατά κύριο λόγο από τις δυνάμεις ΜΑΤ.

Δεκάδες κλήσεις έλαβε το ΕΚΑΒ για πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που προκλήθηκε από τη ρίψη δακρυγόνων από την αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας άνθρωπος βρέθηκε στη θάλασσα στο ύψος του Λευκού Πύργου και ανασύρθηκε με τη βοήθεια δύο πολιτών.

 Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε αυτοκίνητο με τουρκικές πινακίδες επί της οδού Τσιμισκή, προκαλώντας σοβαρές φθορές: έσπασαν ένα τζάμι, ζωγράφισαν με σπρέι εθνικιστικό σύμβολο στο καπό. Παράλληλα, απείλησαν τις γυναίκες που βρίσκονταν εντός του οχήματος.

Παράλληλα, φωτορεπόρτερ του ΑΜΠΕ κατήγγειλε ότι διαδηλωτής που συμμετείχε στο συλλαλητήριο απείλησε με όπλο άλλους φωτορεπόρτερ.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν περίπου 50 άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους πλησίασαν τις αστυνομικές δυνάμεις, πέταξαν φωτοβολίδες, κροτίδες, πέτρες και άλλα αντικείμενα. 

Μικροένταση επικράτησε και στη νότια πύλη της ΔΕΘ, όπου διαμαρτυρόμενοι προσπάθησαν να πλησιάσουν το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, ωστόσο απωθήθηκαν με περιορισμένη χρήση χημικών.