Skip to main content

Επεισοδιακή επιχείρηση μεταφοράς 95 μαθητών από την Καρδία (vid)

Έπειτα από απόφαση του Συλλόγου Γονέων του σχολείου οι μαθητές αποφάσισαν να μετακινηθούν όλοι με το λεωφορείο της γραμμής Νο 88 του ΟΑΣΘ.

Επεισοδιακή ήταν η επιχείρηση μεταφοράς των 95 μαθητών από την Καρδία οι οποίοι προσπάθησαν σήμερα το πρωί να πάνε στο σχολείο τους, στο 1ο Λύκειο Μίκρας, στον Τρίλοφο.

Έπειτα από απόφαση του συλλόγου Γονέων του σχολείου οι μαθητές αποφάσισαν να μετακινηθούν όλοι με το λεωφορείο της γραμμής Νο 88 του ΟΑΣΘ, όπως προβλέπεται, καθώς δεν υπάρχει μαθητικό δρομολόγιο για τους συγκεκριμένους μαθητές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επικρατήσει το αδιαχώρητο στο λεωφορείο στο οποίο είχαν ανέβει στο μεταξύ και κάτοικοι της περιοχής.

«Όλες τις προηγούμενες εβδομάδες το πρόβλημα δεν φαινόταν στην πραγματική του διάσταση επειδή πολλοί γονείς, βλέποντας τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν, μετακινούσαν με δικά τους αυτοκίνητα τα παιδιά από και προς το σχολείο", σημειώνει στην Voria.gr η γραμματέας του συλλόγου Γονέων του σχολείου Μαρία Κουκούρη.



Το ακινητοποίησε ο οδηγός

Υπό αυτές τις συνθήκες, καθώς στο λεωφορείο είχαν ανέβει περίπου 120 άτομα, ο οδηγός το ακινητοποίησε επειδή οι αριθμός των επιβατών ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος του επιτρεπόμενου και κάλεσε τον επόπτη του ΟΑΣΘ να πάει στο σημείο. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του δήμου Θέρμης (ο αντιδήμαρχος Στέλιος Αποστόλου και ο πρόεδρος της Καρδίας Μάκης Τρικαλιάρης) κάλεσαν την Τροχαία η οποία προσήλθε με δύο περιπολικά. Στο σημείο βρέθηκαν και εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην οποία ανήκει η ευθύνη για τα μαθητικά δρομολόγια.



Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Αποστόλου η Τροχαία προειδοποίησε πως υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να γίνονται δρομολόγια και πως εάν συνεχιστεί αυτό θα είναι υποχρεωμένη να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις σε βάρος του οδηγού, αλλά να προχωρήσει και στην αφαίρεση των πινακίδων από το λεωφορείο. Οι εκπρόσωποι της Τροχαίας παρακάλεσαν κάποιους από τους επιβάτες να κατέβουν από το λεωφορείο προκειμένου να συνεχίσει το δρομολόγιό του, όπως και έγινε.

Σημειώνεται ότι από την αρχή της σχολικής χρονιάς, τόσο ο σύλλογος Γονέων όσο και ο δήμος Θέρμης έχουν ζητήσει να μπει ειδικό δρομολόγιο για τη μετακίνηση των 95 μαθητών, χωρίς ωστόσο να υπάρξει λύση από την Περιφέρεια. Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα οι μαθητές είχαν προχωρήσει και σε κατάληψη του σχολείου με αυτό το αίτημα.



Η απάντηση του ΟΑΣΘ

Όπως εξηγεί η κ. Κουκούρη, τον Σεπτέμβριο ο σύλλογος Γονέων έστειλε έγγραφο προς τον ΟΑΣΘ ζητώντας να υπάρξει μέριμνα για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών από την Καρδία στον Τρίλοφο.

Ο ΟΑΣΘ απάντησε τότε, ότι «μετά από αυτοψία που πραγματοποιήθηκε από επόπτη της Διεύθυνσης Κίνησης παρατηρήθηκε ότι η πρωινή μαθητική ζήτηση καλύπτεται από το πρωινό δρομολόγιο, έστω και στα όρια χωρητικότητας του οχήματος. Αντίστοιχα η μεσημεριανή μαθητική ζήτηση μετακίνησης κατανέμεται στα δύο διαθέσιμα μεσημεριανά δρομολόγια τα οποία είναι προσαρμοσμένα χρονικά στα σχολικά προγράμματα».

Στη συνέχεια ο ΟΑΣΘ επιρρίπτει ευθύνη στους ίδιους τους μαθητές αναφέροντας ότι «επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι η αδυναμία επιβίβασης των μαθητών στα λεωφορεία οφείλεται και στην άναρχη επιβίβαση και παραμονή των μαθητών εντός των λεωφορείων...». Παράλληλα, ο ΟΑΣΘ δηλώνει αδυναμία να δρομολογήσει και δεύτερο λεωφορείο το πρωί, όπως ζητούσαν οι γονείς επικαλούμενος την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο στόλος «με ευθύνη των προηγούμενων διοικήσεων», όπως αναφέρει. Αναλυτικά η απάντηση του ΟΑΣΘ εδώ.

«Από αυτό που έγινε σήμερα, φάνηκε η πραγματική διάσταση του προβλήματος. Όλο το προηγούμενο διάστημα οι γονείς αναγκάζονταν να μετακινούν οι ίδιοι τα παιδιά τους στο σχολείο, καθυστερώντας να πάνε στις δουλειές τους. Επιπλέον, πολλές φορές, το λεωφορείο έμενε από βλάβη στο δρόμο με αποτέλεσμα οι μαθητές που μετακινούνταν με αυτό να καθυστερούν να φτάσουν στο σχολείο», σημειώνει η κ. Κουκούρη. Προσθέτει, επίσης ότι «τα λεωφορεία είναι σε κακή κατάσταση, υπάρχει λεωφορείο στο οποίο η πόρτα κλείνει με σχοινί. Επίσης, ορισμένες φορές ο οδηγός αναγκάζεται να κατεβάσει επιβάτες στην ανηφόρα επειδή, λόγω της υπεραριθμίας το λεωφορείο δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Εμείς ζητάμε τα παιδιά μας να μετακινούνται στην ώρα τους αλλά και με ασφάλεια».

Σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του συλλόγου Γονέων η κ. Κουκούρη είπε πως «θα περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει η Περιφέρεια, εάν θα δρομολογήσει επιτέλους ειδικό λεωφορείο και μετά θα προχωρήσουμε στις επόμενες ενέργειές μας».