Skip to main content

Επισπεύδεται η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων

Στη δημιουργία ειδικής διυπουργικής επιτροπής για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων προχωρά το επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση μετά από την πίεση των Βρυξελλών για επίσπευση των μεταρρυθ
Στη δημιουργία ειδικής διυπουργικής επιτροπής για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων προχωρά το επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση. Μάλιστα, η εν λόγω Επιτροπή μετά το Πάσχα θα καλέσει τους αρμόδιους φορείς προς διαβούλευση.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι η συζήτηση για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα ξεκινούσε το φθινόπωρο, ωστόσο, η πίεση των Βρυξελλών για επίσπευση των μεταρρυθμίσεων και άμεση δρομολόγηση σημαντικών αλλαγών στα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα, ανάγκασε το οικονομικό επιτελείο να επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένει από το άνοιγμα όχι μόνο την ενίσχυση του ανταγωνισμού αλλά και δημοσιονομικά οφέλη. Κι αυτό καθώς σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα αποφέρει οφέλη ύψους 2,5 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θίγει μεταξύ άλλων δικηγόρους, συμβολαιογράφους, φαρμακοποιούς, αρτοποιούς, τεχνικά επαγγέλματα (αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, συγκοινωνιολόγοι, πολιτικοί μηχανικοί,  ηλεκτρονικοί μηχανικοί κ.λ.π.), καθώς και τους ιδιοκτήτες ταξί, φορτηγών και υπεραστικών λεωφορείων.

Εν τω μεταξύ, χθες έληξε η προθεσμία που είχε η Ελλάδα προκειμένου να κυρώσει και να ενσωματώσει στην ελληνική νομοθεσία την κοινοτική οδηγία για την απελευθέρωση των υπηρεσιών στην εσωτερική αγορά, γνωστή ως «Οδηγία Μπόλκενσταϊν».