Skip to main content

Επισπεύδεται η εκδίκαση στο ΣτΕ των προσφυγών για τον σταθμό Βενιζέλου

Σύμφωνα με πληροφορίες η αρχική ημερομηνία εκδίκασης των προσφυγών άλλαξε και πλέον η συζήτηση ορίστηκε να γίνει στις 6 Νοεμβρίου.

Κατά περίπου έναν μήνα επισπεύδεται η εκδίκαση των προσφυγών οι οποίες έχουν κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού με την οποία επικυρώθηκε η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης με τη μέθοδο της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων.

Η συζήτηση στη μείζονα Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου είχε προσδιοριστεί αρχικά για τις 4 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, η ημερομηνία άλλαξε και πλέον η συζήτηση ορίστηκε να γίνει στις 6 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η επίσπευση έγινε κατόπιν άτυπου αιτήματος το οποίο υπέβαλλε η πλευρά του υπουργείου καθώς επιθυμεί η δικαστική αυτή εκκρεμότητα να λήξει το συντομότερο δυνατόν ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εργασίες κατασκευής του σταθμού. Σημειώνεται ότι η απόφαση του ΣτΕ θα εκδοθεί, στην καλύτερη περίπτωση, μέσα στους πρώτους μήνες του 2021.

Οι τρεις προσφυγές

Στη μείζονα Ολομέλεια του ΣτΕ θα συνεκδικαστούν και οι τρεις προσφυγές οι οποίες έχουν κατατεθεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Υπενθυμίζεται πως η πρώτη είχε κατατεθεί στις 6 Ιουλίου από κοινού, από την “Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού” και τη “Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία”. Ακολούθησε στις 20 Ιουλίου νέα προσφυγή από την “Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς” η οποία είχε συγκροτηθεί ειδικά για τη ματαίωση του σχεδιασμού της απομάκρυνσης των αρχαιοτήτων από το σταθμό Βενιζέλου. Τέλος, στις 4 Σεπτεμβρίου υπήρξε και τρίτη προσφυγή για την ίδια υπόθεση, την οποία συνυπέβαλλαν τέσσερις φορείς και συγκεκριμένα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού και εποπτευόμενων από αυτό ΝΠΔΔ και Δημοσίων Υπηρεσιών Αττικής, Στερεάς Ελλάδος και νομών Κυκλάδων, Λέσβου, Χίου και Σάμου και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων.

Μιλώντας στην Voria.gr ο Φωκίων Δεληγιάννης, εκπρόσωπος της “Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς” ανέφερε πως “εμείς έχουμε έτοιμο το οπλοστάσιό μας και θα το καταθέσουμε την κατάλληλη στιγμή”. Ένα από τα βασικά επιχειρήματα τα οποία επικαλούνται οι προσφεύγοντες είναι ότι οι αποφάσεις της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη παραβιάζουν τις διεθνείς συνθήκες, αλλά και την ελληνική νομοθεσία και συγκεκριμένα το άρθρο 42 του σχετικού νόμου, σύμφωνα με το οποίο «η μετακίνηση μνημείου λόγω τεχνικού έργου εξετάζεται μόνο όταν μετά από σχετικό επιστημονικό έλεγχο αποκλείεται κάθε δυνατότητα διατήρησής του στο περιβάλλον του».

Στο ΚΑΣ η μελέτη απόσπασης

Σύμφωνα με πληροφορίες την Τετάρτη, το υπουργείο Πολιτισμού πρόκειται να καταθέσει προς έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τη μελέτη για την απόσπαση των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου. Σύμφωνα με πληροφορίες η μελέτη είναι έτοιμη, έχει συνταχθεί από τον αρχιτέκτονα μηχανικό Δημήτρη Κορρέ και θα υποβληθεί ξεχωριστά από τη μελέτη για την επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή η κατάθεση της μελέτης στο ΚΑΣ είναι άσχετη με την εκδίκαση των προσφυγών στο ΣτΕ. “Εμείς δεν πρόκειται να προβούμε σε καμία εργασία σχετικά με τις αρχαιότητες πριν να αποφανθεί το ανώτατο δικαστήριο. Θα περιμένουμε την απόφασή του και θα τη σεβαστούμε και καλούμε το ίδιο να κάνουν όλες οι πλευρές”, τονίζει στην Voria.gr η ίδια πηγή.