Skip to main content

Επιστήμονες του ΑΠΘ ανακάλυψαν εννέα νέα είδη κυανοβακτηρίων μέσω πρωτοποριακής μελέτης

Ανακάλυψαν ότι τα κυανοβακτηρία παράγουν μεγάλη ποσότητα υδροκυανίου - Δύο εξ αυτών πήραν το όνομά τους από τον Παύλο Φύσσα και τον Ζακ Κωστόπουλο

Εννέα νέα είδη κυανοβακτηρίων σε πέντε νέα γένη ανακαλύφθηκαν μέσω πρωτοποριακής μελέτης από δύο επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, ο επίκουρος καθηγητής Βιολογίας στο ΑΠΘ Σπύρος Γκέλης και ο υποψήφιος διδάκτορας Μάνθος Πάνου ανακάλυψαν νέα γένη και είδη φωτοσυνθετικών μικροργανισμών, ή πιο απλοποιημένα τα «μικροσκοπικά φυτά», μέσω επιστημονικής εργασίας που αποτελεί μέρος διδακτορικής διατριβής που πραγματοποιεί ο Μάνθος Πάνου.

Τα κυανοβακτήρια αποτελούν φωτοσυνθετικούς οργανισμούς που θεωρούνται ιδιαίτερη συνομοταξία στην επικράτεια των βακτηρίων. Τα κυανοβακτήρια αποτελούν ομάδα φωτοσυνθετικών προκαρυωτικών οργανισμών, που πραγματοποιούν οξυγονική φωτοσύνθεση. Όπως σημειώνει ο επίκουρος καθηγητής Βιολογίας στο ΑΠΘ Σπύρος Γκέλης στη Voria.gr, «τα κυανοβακτήρια ζουν σε πάρα πολλά περιβάλλοντα, κυρίως όμως βρίσκονται στις λίμνες και στις θάλασσες αλλά και σε σπήλαια. Είναι οι πρώτοι οργανισμοί που παρήγαγαν οξυγόνο», υπογραμμίζει

Σε αυτήν την έρευνα οργανισμοί αυτοί απομονώθηκαν από περιοχές που καλύπτουν όλη την Ευρώπη, από λίμνες της Εσθονίας και χερσαία σπήλαια της Ελλάδας, μέχρι αγχίαλα σπήλαια των Καναρίων Νήσων και βραχώδεις παραλίες της Ρόδου.

Σημαντική ανακάλυψη που περιγράφεται εκτενώς στην επιστημονική εργασία ήταν ότι τα κυανοβακτήρια παράγουν σε μεγάλη ποσότητα υδροκυάνιο (HCN), κάτι που στο παρελθόν δεν ήταν γνωστό.

Δύο εξ αυτών πήραν το όνομά τους από τον Παύλο Φύσσα και τον Ζακ Κωστόπουλο

Σε κάθε νέα ανακάλυψη οργανισμού ο αρμόδιος επιστήμονας αναλαμβάνει την ονοματοδοσία του. Έτσι, όπως εξηγεί ο κ. Γκέλης στη Voria.gr, πάρθηκε η απόφαση να ονομαστούν δύο εξ αυτών από τον Παύλο Φύσσα και τον Ζακ Κωστόπουλο.

Ακόμη ένα κυανοβακτήριο πήρε το όνομά του από τον Γιάννη Δ. Παντή που ήταν σημαντικός Έλληνας Βιολόγος, πανεπιστημιακός καθηγητής Οικολογίας, αντιπρύτανης του ΑΠΘ και γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας.

«Η απόφαση πάρθηκε από κοινού με τον συγγραφέα της επιστημονικής εργασίας. Ήταν μία δική μου σκέψη, γιατί θεωρώ ότι θα είναι σωστό να τιμηθούν αυτά τα ονόματα. Όταν ονοματίζεται ένα είδος σπάνια αλλάζει το όνομά του, όποτε και οι δύο αυτοί άνθρωποι θα μείνουν για πάντα και στην επιστημονική ιστορία», αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής Βιολογίας στο ΑΠΘ, και προσθέτει ότι «ακόμα ζητάμε δικαιοσύνη για τον Ζακ».

Τα πέντε νέα γένη ονομάστηκαν Speleotes, Haliplanktos, Olisthonema, Speos, Iphianassa, που είναι λέξεις από ελληνικές ρίζες, ενώ τα νέα είδη πήραν τα ονόματα: Speleotes anchialus, Haliplanktos anthonyquinnii, Olisthonema eestii, Speos fyssasii, Stenomitos pantisii, Komarekiella chia, Cyanocohniella hyphalmyra, Nodularia mediterranea, Iphianassa zackieohae.

Η επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Molecular Phylogenetics and Evolution το βράδυ της Τρίτης ενώ μπορείτε να τη δείτε αναλυτικά πατώντας ΕΔΩ.