Skip to main content

Επιστολή - καμπανάκι από τους φορείς της Β. Ελλάδας

Κοινή, δραματική επιστολή των επιχειρηματικών και κοινωνικών φορέων της Β. Ελλάδος προς την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου

Επιστολή- καμπανάκι προς την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου: «Οι ΄Ελληνες δεν είναι, πλέον, απογοητευμένοι. Είναι απελπισμένοι!!!»

Τη «φωνή» του, με επιχειρηματικούς και κοινωνικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας, για την ανάγκη αλλαγής του σημερινού σκηνικού, που έχει διαμορφώσει στη χώρα η φορολογική εξαθλίωση στο επιχειρείν και σε όλη την κοινωνία, ένωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) συνυπογράφοντας την κοινή επιστολή που εστάλη στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό, στους πολιτικούς αρχηγούς, στους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας- Ανάπτυξης, στους βουλευτές, καθώς και στον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

«Οι Έλληνες δεν είναι, πλέον, απογοητευμένοι. Είναι απελπισμένοι!!!», επισημαίνουν στην ανοιχτή επιστολή τους οι εκπρόσωποι των φορέων, χτυπώντας το «καμπανάκι» για την κατάσταση την οποία βιώνουν τα τελευταία χρόνια όλοι οι Έλληνες. «Capital controls, κακοδιαχείριση ενός δαιδαλώδους και γραφειοκρατικού δημόσιου τομέα,  φορολογική εξαθλίωση και λανθασμένες επιλογές των κυβερνώντων και του δημόσιου τομέα, οι οποίοι χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει δουλειά και χρήμα στην αγορά, εξαθλιώνουν τους ΄Ελληνες πολίτες, με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων και κινητών, για οφειλές που δεν καταβάλλονται όχι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί δεν μπορούν», υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων, οι πρόεδροι φορέων απ΄ όλο το φάσμα της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας της Βόρειας Ελλάδας, απευθυνόμενοι προς την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου.

«Ζητούμε πίσω τη ζωή μας», τονίζουν σε δραματικό τόνο και θέτουν μια σειρά ζητημάτων όπως να γίνει πράξη ο ακατάσχετος επιχειρησιακός λογαριασμός, «για να μην στραγγαλιστεί η λειτουργία των επιχειρήσεων». Επίσης, ζητούν «πλαφόν κέρδους στη μεταπώληση των κόκκινων δανείων από τα Funds», καθώς και «να πάψει να λειτουργεί ένα κράτος που να τιμωρεί την ελληνική επιχειρηματικότητα, αλλά και κάθε Έλληνα, με υπερτροφικούς φόρους, πρόστιμα, κυρώσεις, κατασχέσεις».

Αναλυτικά, η επιστολή των φορέων που εστάλη με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) έχει ως ακολούθως:

«Με στόχο να εξαθλιωθεί ακόμη περισσότερο η ζωή μας, μόνο τα απολύτως απαραίτητα, πλέον, για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης του οφειλέτη και της οικογένειάς του, εξαιρούνται από τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, βάσει της πρόσφατης εγκυκλίου της Α.Α.Δ.Ε., η οποία κωδικοποιεί τις διατάξεις του Ν.4335/2015 που αφορούν στα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις και πλειστηριασμούς) για την οφειλή ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο.

Διερωτώμεθα,  με ποια κριτήρια αξιολογούν τα περιττά και τα απαραίτητα στη ζωή των ανθρώπων οι κρατούντες που λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις;

Προφανώς… βιώνοντας εκ του ασφαλούς και με μοναδικό κριτήριο να διασφαλίσουν την επιβίωσή τους, στις πλάτες όλων εμάς: του Ιδιωτικού Τομέα.

Στη χώρα μας, βλέπουμε μια κοινωνία σε πλήρη ανημποριά, με το βλέμμα των ανθρώπων απλανές, να προσπαθεί να χωνέψει πώς είναι δυνατό να του συμβαίνουν αυτά. Βλέπουμε την αγωνία της κοινωνίας για το τι θα γίνει, πού πηγαίνει, πού θα βρίσκεται αύριο. Και μέσα σ’ όλο αυτό το σκηνικό του χάους, της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας, όχι για το αύριο αλλά για το σήμερα, πορευόμαστε και εμείς οι επιχειρηματίες, είτε έχουμε μικρές, είτε έχουμε μεγάλες επιχειρήσεις και οι οποίοι δεν γνωρίζουμε από πού να πιαστούμε, τι κινήσεις να κάνουμε στη δουλειά μας, πώς να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε τις πρωτόγνωρες αυτές καταστάσεις. Νέες συνθήκες δημιουργούνται καθημερινά και ο πλέον αστάθμητος παράγοντας είναι το ίδιο το κράτος.

Η ελληνική επιχειρηματικότητα βρίσκεται σε μία δίνη απόγνωσης, ενώ η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, δεν αφήνει  περιθώρια αισιοδοξίας.
Capital controls, κακοδιαχείριση ενός δαιδαλώδους και γραφειοκρατικού δημόσιου τομέα, φορολογική εξαθλίωση και λανθασμένες επιλογές των κυβερνώντων και του δημόσιου τομέα, οι οποίοι χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει δουλειά και χρήμα στην αγορά, εξαθλιώνουν τους Έλληνες πολίτες με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων και κινητών, για οφειλές που δεν καταβάλλονται όχι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί δεν μπορούν.

Η οικονομική κρίση δεν επηρεάζει μόνον το πορτοφόλι μας, το βιοτικό μας επίπεδο, ή τη δουλειά μας,  αλλά επηρεάζει και τη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Οι Έλληνες δεν είναι, πλέον, απογοητευμένοι. Είναι απελπισμένοι!!!

Άραγε το γνωρίζουν αυτό όλοι όσοι λαμβάνουν αποφάσεις εις βάρος της ζωής μας;

Ζητούμε την άμεση απόσυρση των σχετικών διατάξεων του Ν.4335/2015 που αφορούν στα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις και πλειστηριασμούς) για την οφειλή ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο, καθώς και στην απόσυρση της πρόσφατης σχετικής εγκυκλίου της Α.Α.Δ.Ε.
Ζητούμε τον ακατάσχετο επιχειρησιακό λογαριασμό, για να μην στραγγαλιστεί η λειτουργία των επιχειρήσεων.
Ζητούμε πλαφόν κέρδους στην μεταπώληση των κόκκινων δανείων από τα Funds.
Ζητούμε να πάψει να λειτουργεί ένα κράτος που να τιμωρεί την ελληνική επιχειρηματικότητα, αλλά και κάθε Έλληνα, με υπερτροφικούς φόρους, πρόστιμα, κυρώσεις, κατασχέσεις.

ΖΗΤΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ» …

Την επιστολή υπογράφουν οι πρόεδροι του ΕΣΘ, Παντελής Φιλιππίδης, του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος, του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Σαραντόπουλος, του Ελληνο-Τουρκικού Επιμελητηρίου Β. Ελλάδος, Δημήτρης Συμεωνίδης, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελληνορωσικών Σχέσεων, Θεόφιλος (Λάκης) Ιωαννίδης, του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, της Ομοσπονδίας Εμπορίου- Παραγωγικότητας & Επιχειρηματικότητας Κεντρικής και Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Παντελής Φιλιππίδης, της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, Γιάννης Παπαργύρης, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Μανδρίνος, του Συλλόγου Οπτικών Οπτομετρών Β. Ελλάδος, Απόστολος Θέμελης, του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων Β. Ελλάδος, Ελευθέριος Γεωργιάδης, του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Βαλεργάκης, του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού, Μιχαήλ Πεζίκογλου, του Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης, Βασίλειος Χ. Καμπάκης, της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλης Θωμόπουλος, του Συλλόγου Εκτελωνιστών Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Κοσμίδης, του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος, Αποστολίνα Τσαλταμπάση, του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ελλάδος, Ιωάννης Μανδρίνος, του Συνδέσμου Εμπόρων Υφασμάτων και ειδών Νεωτερισμού, Μάρδυρος Διογραματζιάν, του Εμπορικού Συλλόγου Ωραιοκάστρου, Βασίλης Ιακωβίδης, του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου, Χρήστος Νικολόπουλος, του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμαριάς, Δημήτρης Μηλιάδης, του Σωματείου Παλαιοπωλών Καταστηματαρχών Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Κοτίδης, της Ένωσης Επαγγελματιών Εμπόρων Δήμου Θέρμης, Ευστάθιος Πιστέλας, του Εμπορικού Συλλόγου Επαγγελματιών και Καταστηματαρχών Πυλαίας, Παναγιώτης Κουφός, του Συνδέσμου Ιχθυοπωλών- Ιχθυεμπόρων Θεσσαλονίκης, Χρήστος Νικολόπουλος, του Συλλόγου Συνταξιούχων Εμπόρων ΟΑΕΕ, Σταύρος Γεωργαλάς, του Συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Παραγωγών και Εμπόρων Δήμου Πολυγύρου, Νικόλαος Παπαπαναγιώτου, του Συλλόγου Εμπόρων και Επαγγελματιών Νέων Μουδανιών, Βαρβάρα Μαυροφρύδη, των Εμποροεπαγγελματικών Συλλόγων Ευρωπού, Γουμένισσας και Αξιούπολης, Αλέξανδρος Βαπορίδης, Αθανάσιος Τραχανίδης και Νικόλαος Βογιατζής αντίστοιχα, των Εμπορικών Συλλόγων Ορεστιάδας, Καβάλας, Δράμας και Σερρών, Τριανταφυλλιά Μυλωνά, Βασίλειος Λεμονίδης, Αντώνιος Σκουλίδης και Ιωάννης Μπαλίτης αντίστοιχα.